Ga naar Content

Zo wordt Noord-Holland beschermd tegen het water

PETTEN Zonder dijken en gemalen zouden veel Noord-Hollanders natte voeten krijgen. Dat komt omdat de provincie voor een groot deel onder de zeespiegel ligt, waardoor het van groot belang is om het water op veilige afstand te houden.

De Hondbossche- en Pettemerzeewering is in 2015 versterkt. Dat gebeurde niet door de bestaande dijk te verhogen of te verzwaren, maar met zand. Door zand uit zee voor de dijk op te spuiten is er een stuk land met een oppervlakte van meer dan 400 voetbalvelden aangelegd en is de kustlijn 300 meter opgeschoven. 

Waar eerst de zee stroomde, ligt nu een groot duingebied. We nemen er een kijkje met Marko Cortel van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

Jouw Noord-Holland
Dit jaar doorkruisen we in 'Jouw Noord-Holland' de provincie op zoek naar duurzame initiatieven en innovaties. Deze maand is het thema 'Schiereiland Noord-Holland'. Met nieuwsverhalen en video's op onze online platformen, radio en tv staat NH Nieuws een week lang volledig in het teken van dit thema. Bekijk hier alle verhalen over 'Schiereiland Noord-Holland'.

Foto: NH Nieuws