Ga naar Content

Uniek systeem: vismigratierivier rond Afsluitdijk

DEN OEVER Sinds 1932 beschermt de Afsluitdijk grote delen van Nederland tegen overstromingen. Nu we bijna negentig jaar verder zijn, is het tijd voor een grote beurt. Daarbij wordt de dijk niet alleen opgeknapt, er wordt ook hard gewerkt aan duurzame en innovatieve projecten.

Naast aandacht voor duurzame energie is er een project om de visstand in het IJsselmeer te verbeteren; de vismigratierivier.

Omdat de Afsluitdijk een harde scheiding tussen de Waddenzee en het IJsselmeer vormt, hebben vissen weinig mogelijkheden om van de zoute Waddenzee naar het zoete IJsselmeer te migreren. Omdat vissen voor hun voortplanting vaak afhankelijk zijn van de zoet water, is dat slecht voor de visstand. 

Vaak liggen zalmen, palingen en spieringen daarom massaal voor de sluizen te wachten. Maar zodra die sluizen opengaan, blijkt voor veel vissen de stroming te sterk om de overkant te halen. 

Vismigratie
Dankzij de vismigratierivier kunnen vissen straks via een geleidelijke overgang heen en weer zwemmen, zonder dat er zout water in het zoete IJsselmeer komt. 

De provincie Noord-Holland is aan alle kanten omgeven door water. Daarom wordt Noord-Holland ook wel een schiereiland genoemd. Het schiereiland moet beschermd worden tegen het water, zeker ook door de verwachte zeespiegelstijging én bodemdaling. Toch biedt het water ook veel kansen voor natuur én voor toerisme en recreatie. 

Jouw Noord-Holland
Dit jaar doorkruisen we in 'Jouw Noord-Holland' de provincie op zoek naar duurzame initiatieven en innovaties. Deze maand is het thema 'Schiereiland Noord-Holland'. Met nieuwsverhalen en video's op onze online platformen, radio en tv staat NH Nieuws een week lang volledig in het teken van dit thema. Bekijk hier alle verhalen over 'Schiereiland Noord-Holland'.

Foto: NH Nieuws