Noord-Holland

Rijsenhout plant protest tegen trafostation: "Als dorp massaal gehoor aan geven"

19 juni 2018, 00.34 uur · Aangepast 19 juni 2018, 00.50 uur · Foto: NH beeldbewerking

RIJSENHOUT Enkele bewoners van het dorp Rijsenhout roepen hun dorpsgenoten op om op 26 juni massaal naar een bijeenkomst in het Van der Valk-hotel te komen, waar TenneT en Liander de plannen ontvouwen voor een transformatorstation aan de rand van de dorpskern. "Neem gerust kinderen mee, zij zijn onze toekomst."

De bewoners die zich hebben verenigd in de actiegroep Rijsenhout zegt NEE 1.0 benadrukken niet tegen de komst van een transformatorstation te zijn, maar wel tegen de geplande locatie. De voorkeur van de energiebedrijven gaat uit naar een stuk grond ten oosten van snelweg A4, nabij de Bennebroekerweg. 

Lees ook: Grote zorgen over komst transformatorstation Rijsenhout: "Er wordt een spel met ons gespeeld"

"Dit is ons enige stukje natuurgebied", zei Rijsenhouter Hans Paar eind april tegen NH Nieuws. "Hoe kan het bestaan dat een gigantisch transformatorstation dit heerlijke plekje voor ons gaat verpesten?"

In de brief waarin TenneT Rijsenhouters uitnodigt om naar de informatiebijeenkomst te komen, wordt uitgelegd dat alternatieve locaties zijn overwogen, maar dat de locatie ten oosten van de A4 nog altijd de voorkeur geniet. 

De bedrijven schrijven dat ze 'wel gevoelig zijn voor het argument dat locatie 2B wellicht een groter draagvlak heeft vanuit het dorp Rijssenhout'. 'Locatie 2B' ligt ook ten oosten van de Rijksweg, maar dichterbij de Geniedijk. 

Lees ook: Rijsenhout in actie tegen gigantisch transformatorstation: "Dorp niet meer leefbaar"

"Vele inwoners hebben een uitnodiging gehad van Tennet", schrijft de actiegroep in een Facebook-post. "Laten we hier als dorp massaal gehoor aan geven [...] We roepen het hele dorp op te komen en op gepaste wijze ons NEE te laten horen." De actiegroep besluit met een waarschuwing: "En hou het netjes, svp."