Ouders bouwen zorgwoning voor gehandicapte dochter: "Er komt een moment dat je er niet meer bent"

NIEUW-VENNEP - Het was altijd hun droom dat hun gehandicapte dochter Lisa op zichzelf zou kunnen wonen. Ria en Bert besloten om niet langer te dromen, maar de handen uit de mouwen te steken. Zes jaar later is de bouw van de zorgwoning in volle gang.

"Je wil toch een leuk plekje voor je gehandicapte dochter", vertelt Ria. Een grote zorginstelling vonden ze niks. "Dat kleinschalige spreekt ons aan. Dat je kunt bepalen wat er wel en niet gebeurt."

Hun dochter Lisa is inmiddels 32 en heeft heel haar leven thuis gewoond. "We zijn niet heel piepjong meer. Er komt een moment dat je er niet meer bent", legt Ria uit. "Dan wil je niet dat de andere twee dochters er mee opgezadeld worden."

Lees ook:  Ilse heeft een missie: "Laat mensen met syndroom van Down meetellen

Ria en Bert besloten om het niet bij een droom te laten, maar het voor hun dochter te gaan realiseren. Een proces van jaren. "Je hebt een financier nodig, je hebt een architect nodig, een stuk grond", vertelt ze.  

Begin juni ging de eerste paal de grond in. Een emotioneel moment. "Het wordt nu heel echt", vertelt Ria terwijl ze over de bouwkavel loopt. "We hopen dat ze er in december al in kan." 

Villa Octet
De eerste vier bewoners zijn al bekend. Straks zullen er acht mensen met een lichtverstandelijke beperking intrekken. De bewoners krijgen allemaal een eigen appartementje met keuken. Er komt een gezamenlijke ruimte 24 uur per dag begeleiding. 

De villa wordt gebouwd in de nieuwbouwwijk vol componistennamen, en daarom leek de naam 'Villa Octet' passend. De acht bewoners, net zoals bij een octet: een muziekensemble met acht muziekinstrumenten of zangstemmen. 

Op kamers
Lisa vindt het spannend om haar ouderlijk huis te verlaten, maar ze weet wel wat ze er het leukst aan vindt: "Ik heb nu een elektrisch drumstel, maar zodra ik in Villa Octet woon, krijg ik écht drumstel", vertelt ze stralend. 

Het is nog even wachten tot Lisa op kamers gaat. Ook voor de ouders is het een enorme stap. "Ik hoop dat als ze ooit hier komt logeren, dat ze dan zegt: ik ga naar huis", zegt Ria. "Dan kan ik rustig mijn ogen sluiten." 

Deel dit artikel:

Reageren

Recent nieuws