Ga naar Content

Knikkerkampioen Thijs (8) kijkt zijn tegenstanders van tevoren altijd even stoer aan

HAARLEM Hij mocht zijn enorme beker natuurlijk mee naar school nemen vanmorgen en heeft in geuren en kleuren aan al zijn klasgenoten verteld hoe hij Nederlands Kampioen Knikkeren is geworden. De 8-jarige Thijs uit Haarlem leeft twee dagen na zijn 'gouden plak' nog steeds op een roze wolk. Net als de rest van de familie Wienk.

Thijs werd afgelopen zaterdag in het Utrechtse Rhenen Nederlands Kampioen Knikkeren. Hij speelde tien potjes en won er negen. Of hij het spannend vond? "Nee, niet echt." Of hij van tevoren al dacht dat hij kans maakte? "Ja." Aan zelfvertrouwen in ieder geval geen gebrek bij de kleine Haarlemmer.

Dankzij broer en vader
Thijs weet wel hoe hij zo goed is geworden. "Door mijn vader en mijn broertje Stan", zegt hij. Hij oefent altijd met zijn broertje en zijn vader is ook Nederlands Kampioen geweest, maar dan met biljarten.

Vader Addy is supertrots op zijn zoon, hij kon zelf helaas niet bij het kampioenschap zijn. "Dan hoor je via de app dat hij een ronde verder is, dan weer een ronde, dan ineens de finale en dan staat hij daar ineens met die beker. Fantastisch!"

Lees ook: Haarlemmer Thijs schrijft NK Knikkeren op z'n naam: "Negen potjes verloren, één verloren"

Thijs knikkert niet volgens een speciale techniek: hij kan gewoon heel goed mikken met de knikkers. Wel probeert hij, zoals boksers doen, zijn tegenstanders een beetje stoer aan te kijken voor de wedstrijd.

Op zijn school, de Liduina School in Haarlem, kijken de andere leerlingen allemaal vol bewondering naar Thijs en zijn beker. Of de meisjes nu allemaal verkering willen hebben met de knikkerkampioen? "Nee, dat niet", lacht Thijs.

Foto: NH Nieuws