Noord-Holland

NL
V

Historische boot verwoest na brand: "Weet niet of we dit kunnen herstellen"

18 juni 2018, 13.20 uur · Aangepast 18 juni 2018, 20.44 uur

DEN HELDER De historische museumboot De Jonge Albert, die aan de Nieuwe Diep ligt in Den Helder, is zaterdag voor een groot gedeelte verwoest door een fikse brand. De vlammen ontstonden door de laatste laswerkzaamheden aan de boot.

Schipper Willem Koenes was al negen maanden bezig om met de eigenaar Pieter Brons de botter volledig op te knappen. De Jonge Albert werd omgetoverd tot een hotelboot met slaapplaatsen. Het schip zou volgende week weer naar de museumhaven worden versleept, maar daar komt nu een abrupt einde aan. 

"We waren een klein gaatje aan het dichten met een lasapparaat, waarna we koffie gingen drinken. Opeens roken we een brandlucht en toen was het al te laat. De vlammen sloegen uit de kajuit", weet Koenes te melden aan NH Nieuws. "Het is extra zuur dat de brand een week voor de oplevering gebeurt."

Het is nog maar de vraag of er herstelwerkzaamheden uitgevoerd kunnen worden aan de boot. "Alle authentieke spullen in de boot zijn verschroeid. Ik weet niet of we het ooit nog kunnen herstellen", zegt een aangeslagen Koenes. 

Rijke geschiedenis
De vissersboot heeft een rijke geschiedenis. De Jonge Albert werd in de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetters in beslag genomen. Tijdens de oorlog had het verzet het schip gekaapt en op Rottermerplaat tot zinken gebracht. Daarna fungeerde het in de jaren '50 als smokkelboot naar Engeland voor sigaretten en drank. In 2006 kwam de sloep in particulier bezit.