Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

De Peiling: Wat moet je doen na contact met de eikenprocessierups?

18 juni 2018, 13.01 uur

De meeste Nederlanders hebben volgens het Rode Kruis geen idee wat ze moeten doen als ze in contact zijn gekomen met de eikenprocessierups of na een insectenbeet.

Brandblaren
Ruim 8 op de 10 Nederlanders weten niet wat ze moeten doen na aanraking met jeukende haren van de eikenprocessierups of na aanraking van de berenklauw, een gevaarlijke plant. Dat blijkt uit een enquete van het Rode Kruis. De haren van de rups kunnen tot grote irritatie aan huid en longen leiden. Aanraken van de berenklauw zorgt voor pijnlijke brandblaren.

Verkeerd antwoord
De meeste Nederlanders zeggen dat ze weten wat ze moeten doen na een teken- of insectenbeet, maar geven toch het verkeerde antwoord. Slechts zes procent van de ondervraagden weet dat je na een insectenbeet de angel moet wegschrapen met je vingernagel of de botte kant van een mes. Bijna de helft van de Nederlanders wil dat met een pincet doen, maar dan maak je kans juist meer gif in je lichaam te krijgen.

Hoe moet het wel?
Het Rode Kruis geeft de volgende tips:

Als je in aanraking bent geweest met de eikenprocessierups: De brandharen verwijderen met plakband of kleefpleister. Daarna de huid spoelen met veel lauw water. Was kleding op 60 graden. Houd er rekening mee dat op plaatsen waar eikenprocessierupsen aanwezig waren de brandharen nog geruime tijd (6-8 jaar) voor ongemak kunnen zorgen.

Als je in aanraking bent geweest de berenklauw: De huid wassen met lauw water en zeep. Hou de plek daarna een week uit de zon.

Een tekenbeet: Pak de teek met een pincet zo dicht mogelijk bij de huid van het slachtoffer vast. Knijp niet in het lichaam van de teek. De teek met een rechte beweging uit de huid trekken. Daarna de huid ontsmetten. Gebruik je een tekentang? Volg dan die aanwijzingen.

Een insectensteek: Een eventuele angel wegschrapen met je vingernagel of de botte kant van een mes en de plek koelen met een nat compres of coldpack.

Wat doe jij?
Heb jij wel eens een onfortuinlijke aanraking gehad met die eikenprocessierups, berenklauw of ben je gestoken door een insect? Wist je toen wat je moest doen? We horen het graag van je!

Op NH Radio hoor je De Peiling om 13:40 en 16:40 uur. De meeste reacties op De Peiling staan op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar [email protected].