Ga naar Content

Snelfietsweg moet fileleed Schiphol voorkomen: "Dan kun je lekker doorfietsen"

HOOFDDORP Een snelfietsweg van Hoofddorp naar Schiphol en Amsterdam moet mensen uit de auto krijgen en zo fileleed rondom Schiphol voorkomen. 

Het plan is van Bam Infra en Gazelle. "Op Schiphol werken 60.000 werknemers, en vanaf Hoofddorp is het maar 20 minuten fietsen", vertelt Sander Buningh van Bam Infra. "Dus we hebben gekeken hoe we voor die mensen de route beter kunnen maken."

Om de snelfietsweg te realiseren, moeten de bestaande fietspaden worden verbreed. Voor speedbikes of speedpedelecs, die 45 kilometer per uur kunnen, moeten er ook zo min mogelijk bochten, verkeerslichten en verkeersheuvels in de weg zitten. 

Op de fiets naar Schiphol
"Dat zou mij goed uitkomen", reageert een Schiphol-medewerker die zijn fiets parkeert in een van de stallingen op de luchthaven. "Ik ga dagelijks op de fiets naar mijn werk vanuit Hoofddorp. Sommige punten zijn levensgevaarlijk, zoals bij de Kruisweg waar het verkeer bij de bedrijven zo het fietspad op rijdt."

Voor iedereen die binnen 25 kilometer van de luchthaven woont, is de snelle elektrische fiets een goed alternatief. Met een fietsdeelsysteem en werkgeversmaatregelen worden werknemers van Schiphol aangemoedigd zo veel mogelijk de fiets te pakken en de auto te laten staan. Een dame bij de personeelsparkeerplaats P30 ziet zichzelf dan ook niet op de snelfiets gaan: "Ik ga liever met de auto. Ik woon te ver weg, in Heemskerk, dus dan is het de moeite niet." 

Lees ook: 'Staatssecretaris trekt kwart miljard euro uit voor nationaal fietsplan'

Een groot deel van de 22 kilometer lange fietsroute bestaat al. De route moet wel worden verbreed tot 4,5 meter en het ontbrekende deel moet aangelegd worden. "Daar zit ik ook op te wachten", reageert een man enthousiast die onderweg is naar Schiphol. "Met zo'n fietssnelweg kun je lekker doorfietsen. Dat is het voordeel." 

Vijf miljoen euro
Het gaat om een investering van vijf miljoen euro. Samen met de gemeenten Haarlemmermeer en Amsterdam wordt gekeken naar de haalbaarheid van het plan. De initiatiefnemers willen binnen een jaar al grote stappen hebben gezet. 

Foto: