Noord-Holland

Wieger Smit (82) hengelt blind op viswedstrijd in Velsen-Zuid: "Dit is mijn passie"

16 juni 2018, 18.18 uur · Aangepast 16 juni 2018, 19.28 uur

NH Nieuws/ Dennis Mantz

VELSEN-ZUID - VELSEN-ZUID Met een vinger op het visdraad voelt Wieger Smit (82) de ontwikkelingen in het Noordzeekanaal. De Zaankanter - al 40 jaar blind - doet vandaag mee aan de mindervalide viswedstrijd in Velsen-Zuid. "Dit is genieten."

Smit is een sportvisser van het eerste uur, al 75 jaar lang. Ook nadat hij blind werd na een bedrijfsongeval ging hij door met vissen, vooral op zee. "Dit is wat ik het liefste doe", zegt hij tegen NH Nieuws. "Iedere dag zat ik aan de waterkant. En juist omdat ik al kon vissen is de blindheid geen belemmering. Geef mij een draad en een haak en ik los het op hoor", aldus Smit.

Maar met zijn 82 jaar voelt het lopen vaak als klunen. De wedstrijd van sportvisserij (MidWest) Nederland is een uitkomst voor hem. In totaal kregen achttien deelnemers met een beperking een visbuddy, voor Smit stond Rene Muijen uit Beverwijk klaar. Muijen: "Ik ken hem nog niet, maar we gaan samen genieten vandaag. En oppassen dat hij niet in het water valt", lacht hij.

Krab
Het duo ging voor het eremetaal, maar komt thuis met een krab. Smit haalt zijn schouders op. "Het gaat vooral om de gezelligheid. Ik kan genieten van het van het klotsende water, de geur van het gras of de dieren. Dit is mijn passie."