Ga naar Content
Noord-Holland

Eretekens bij kazernes voor omgekomen brandweerlieden: "Goed om te beseffen dat er risico's aan kleven"

16 juni 2018, 16.45 uur
Door: · Foto: Inter Visual Studio/Lucas Mol & Brandweer

NOORD-HOLLAND Zoals overal in het land hebben ook brandweerkorpsen in Noord-Holland vanmiddag stilgestaan bij collega's die tijdens hun werk om het leven zijn gekomen.

Ter nagedachtenis aan de omgekomen brandweermensen werden de vlaggen bij de kazernes halfstok gehangen, met brandweerslangen een ereteken gevormd en gesalueerd. De herdenking vindt ieder jaar plaats op de derde zaterdag van juni om 13.00 uur. "Goed om te beseffen dat er risico's kleven aan ons mooie en dankbare vak", twittert gebiedscommandant André Siebelink. 

Lees ook: Brandweer herdenkt omgekomen duiker John Impink: "Een moeilijke dag vandaag"

In totaal zijn sinds de Tweede Wereldoorlog 97 Nederlandse brandweerlieden tijdens de uitoefening van hun vak omgekomen, schrijft de brandweer.

De laatste keer dat er een lid van een Noord-Hollands brandweerkorps tijdens het werk stierf, was in 2014. In augustus van dat jaar stierf brandweerduiker John Impink bij een reddingsactie in het Noordhollands Kanaal. Hij slaagde erin de onfortuinlijke automobilist uit het water te halen, maar de berging van het voertuig werd hem fataal. 

Brandweerman in opleiding
Eerder dit jaar werd in Warmenhuizen een 43-jarige brandweerman in opleiding doodgereden. Officieel valt hij echter niet onder de vandaag herdachte brandweermensen omdat het fatale ongeluk gebeurde toen hij in zijn vrije tijd zijn hond uitliet.