Ga naar Content

Verdachte aangehouden voor brand bakkerij Schagen

SCHAGEN De politie heeft een verdachte aangehouden voor de brand die gisteravond de bakkerij aan de Gedempte Oude Gracht in Schagen voor een groot deel in de as heeft gelegd.

Dat maakte de politie vannacht rond 3.00 uur bekend op Twitter. Leeftijd en geslacht van de verdachte zijn nog niet bekendgemaakt.

De brand brak rond 22.00 uit, volgens mediapartner Schagen FM in een steeg naast het pand, waar papier en karton was neergezet om vandaag te worden opgehaald. Getuigen zouden rond dat moment jongeren in de steeg hebben gezien.  

De gemeente Schagen laat in een persbericht weten dat de brand is begonnen in een container in een steeg naast de bakkerij, en al snel oversloeg op de bakkerij. Hoewel de bakkerij volgens de website van het bedrijf nog in bedrijf is, meldt de lokale omroep dat de brand woedde 'in het oude bakkerijgedeelte van het pand, dat niet meer als zodanig in gebruik was'. 

Ontruiming
Omdat de brand aan de achterkant van het pand woedde, was er vanaf de straat aanvankelijk geen vuur te zien. Dikke rookwolken verraadden echter een flinke brandhaard. De brandweer ging daarop direct over tot ontruiming van enkele appartementen boven de bakkerij en naastgelegen winkels.

Volgens Noordhollands Dagblad heeft de brandweer een bewoner van een appartement boven de bakkerij ongedeerd uit het appartement gehaald. 

Lees ook: Grote brand in bakkerij Schagen: woningen in buurt ontruimd

Vanwege de hevige rookontwikkeling ontvingen omwonenden een NL Alert met het advies ramen en deuren te sluiten. Terwijl brandweerlieden het vuur bestreden, ging iets verderop de kermis gewoon door. 

Veel mensen op de been
Omdat er door de festiviteiten in het centrum veel mensen op de been waren, trok de brand en de bestrijding ervan veel publiek, dat bovendien de hulpdiensten voor de voeten liep. Daarop werd hulp ingeroepen van politieeenheden uit Den Helder, Alkmaar en Purmerend. 

Nadat de Veiligheidsregio nadrukkelijk had opgeroepen om uit de buurt blijven en de hulpdiensten de ruimte te geven om hun werk te doen, werd het rustiger. 

Wel blijkt uit een Instagram-post van wijkagent Bas Dirkmaat dat het onrustig was. "Ik ben voor de ME opgeroepen als groepscommandant voor #Schagen." Wat er precies is gebeurd, is nog onduidelijk, maar Dirkmaat suggereert dat er enige opstootjes zijn ontstaan, waarbij is gevochten. 

Tekst loopt door onder de Instagram-post.

De brandweer is een groot deel van de nacht in touw geweest. Rond 1.30 uur sloegen de vlammen nog uit het dak, schrijft Schagen FM. Rond drie uur gaf de brandweer het sein brand meester, en liet weten nog enkele uren bezig te zullen zijn met nablussen.

Over de omvang van de schade is nog niets bekend. Er wordt nog onderzocht of er asbest is vrijgekomen. Er is niemand gewond geraakt. 

Foto: Politie Schagen