Noord-Holland

Emiel neemt afscheid van zijn Beverwijkse pannenkoekenboot: "Bedankt klanten en tot ziens"

15 juni 2018, 21.57 uur · Aangepast 15 juni 2018, 22.50 uur

NH Nieuws / Dennis Mantz

BEVERWIJK - BEVERWIJK Emiel Woltheus heeft vanmiddag in de Beverwijkse haven afscheid genomen van 'zijn' pannenkoekenschip. Tegen zijn klanten zegt de ondernemer bewust 'tot ziens', vastbesloten om op een dag terug te keren. "Ik wil iedereen ontzettend bedanken voor alle gezelligheid die we samen hebben meegemaakt."

Een blik op het overgebleven ijzer doet Uitgeester Woltheus pijn. Hij moest toezien hoe een sloopbedrijf zijn restaurant 't Schip de afgelopen maanden ontmantelde. De gemeente verkocht het schip in 2017, nadat ze beslag had gelegd vanwege onbetaalde rekeningen voor het havengeld. "Iedere dag ben ik gaan kijken, het is een soort rouwproces", vertelt hij NH Nieuws. "Dit doet natuurlijk ontzettend pijn. Hier hebben we jaren voor gevochten."

Lees ook: Pannenkoekenboot weer lek

Woltheus kende ook een prachtige tijd als ondernemer. Zijn schip was in Beverwijk jarenlang beeldbepalend voor de haven. "Ik had niet eerder de mogelijkheid om iedereen goed te informeren dat het schip gesloopt zou gaan worden", legt hij uit als hij zich richt tot zijn klanten. "Dank je wel voor alle steun, gezelligheid en voor de mooie feesten die we samen hebben gevierd; ouderen, jongeren en ook alle bedrijven."

Lees ook: Petitie voor terugkeer pannenkoekenschip

Het was een roerige tijd, zegt hij. De juridische strijd, met de schroothoop als eindbestemming voor zijn schip. Het heeft veel impact op zijn leven. Financieel staat hij naar eigen zeggen 'schaakmat'. Spijt heeft hij niet als hij terugkijkt op het proces. "Absoluut niet. We gaan nu verder en komen terug op een manier waarbij mensen zeggen: 'Dat hadden we nooit verwacht'. In Beverwijk, en anders ergens anders. En hoe het met het verhaal allemaal is gelopen, moet ook verteld worden. Dat komt nog."