Ga naar Content
Noord-Holland

Castricum gaat voor een minderheidscollege: "Dit is een ultieme kans"

15 juni 2018, 17.23 uur · Aangepast 15 juni 2018, 19.01 uur
Door: · Foto: Google Maps

CASTRICUM Na het stuklopen van de collegeonderhandelingen gaat Castricum nu voor een minderheidscollege. Dat heeft formateur Theo van Eijk bekendgemaakt. "Het is misschien ongebruikelijk, maar ook een ultieme kans voor de raadsleden om de rol van volksvertegenwoordiger op te pakken."

Het leek allemaal in kannen en kruiken toen vorige maand vol trots een breed gedragen raadsprogramma werd gepresenteerd. Alle politieke partijen hadden aan het stuk meegeschreven en afgesproken werd dat VVD, CKenG, CDA en De VrijeLijst in het college zouden stappen. 

Het liep toch helemaal anders toen bleek dat de partij CkenG niet op tijd een tweede wethouderskandidaat naar voren kon schuiven. Als gevolg daarvan is de partij niet meer in beeld voor een nieuw te vormen college. 

Lees ook: Castricum nog steeds zonder nieuw college; lokale partij valt buiten de boot

Gebruikelijk is het niet, maar volgens Van Eijk krijg je op deze manier een veel beter functionerend politiek bestel. "Je gaat nu werken met wisselende meerderheden. Waar voorheen het debat plaatsvond tussen de collegepartijen, breng je het debat nu terug naar de raad." 

Achterkamertjes
Het zorgt volgens Van Eijk voor meer democratie. "Het gevolg is dat besluiten niet meer worden genomen in achterkamertjes. Op die manier hebben kleine partijen ook wat te zeggen. Daarmee wordt het vertrouwen in de politiek groter. Ik vind het heel dapper en stoer dat ze dit aandurven."