Ga naar Content

Haarlem omarmt vooralsnog deelfietsen

HAARLEM Het fenomeen 'deelfietsen' heeft nu ook in Haarlem een vogelvlucht genomen. Sinds een paar weken staan er tweehonderd gele fietsen verspreid over de hele stad en ook een tiental bakfietsen. "Vind ik top", vertelt een Haarlemmer voor de camera van mediapartner Haarlem105. Een enkeling heeft bedenkingen.

De fietsen van het bedrijf YoBike kunnen door iedereen gehuurd worden en overal geparkeerd worden, dankzij een app en een gps signaal in de fietsen geplaatst zijn. "Voor toeristen super handig, denk ik", vindt één van de ondervraagden op straat. Maar hij vindt het wel een probleem dat er teveel fietsen op de straat komen te staan. "Als het teveel wordt en ze overal staan, dan ben ik er tegen. Maar 200 door heel Haarlem is net oké." 

De gemeente Haarlem wil het fenomeen voorlopig aankijken. Al tijden worden het aantal 'weesfietsen' in de stad als groot probleem beschouwd. Meer fietsenstalling en hard optreden van verkeerd gestalde fietsen moet dat oplossen. 

Lees ook: Fout gestalde fietsen rond station Haarlem eerder weg

Een Haarlemse vindt "alles wat mensen helpt om ze op de fiets te krijgen" een goed idee. "Ik vind juist dat Haarlem een fietsstad moet blijven", beaamt een andere man. "Dat vind ik één van de mooiere punten van de stad."

Foto: Haarlem 105