Noord-Holland

NL
V

Baklava bij de moskee: moslims vieren einde van de ramadan

15 juni 2018, 13.00 uur

HAARLEM De ramadan zit erop: vanaf vandaag is het drie dagen lang feest en vooral heel veel zoetigheid eten. Vanmorgen sloten moslims in de Haarlemse Furkan Moskee de vastenmaand af met een gezamenlijk gebed.

De zon is nog maar net op als het gebed door de moskee aan de Wenenstraat klinkt. De allerjongsten zijn door hun vaders uit bed gehaald om samen dit moment te vieren. De volwassenen bidden, de kinderen gapen nog een beetje en kijken hoe hun vaders de vastenmaand afsluiten.

"Het was zoals altijd een goede en sfeervolle maand", zegt Kadir Kirca, bestuurslid van de moskee. "Het is natuurlijk even omschakelen om overdag niets te eten en te drinken, maar je lichaam went er wel aan." De vastenmaand gebruiken de moslims om over het leven na te denken, dichter bij het geloof te komen en oog te hebben voor de zwakkeren in de samenleving. "Uiteindelijk moet je levenslessen trekken uit deze vier weken en dan weer met een schone lei verder gaan", vertelt Kadir.

Baklava
Buiten bij de moskee staat een tafel met schalen vol heerlijke baklava. Een oudere man stopt er lachend één in zijn mond. "De baklava is heerlijk. Wat kaas voor jullie is, is baklava voor ons." Hij vertelt dat hij al van kinds af aan aan de ramadan meedoet, heeft leren doorzetten van zijn ouders. Dan pakt hij zijn fiets, veegt zijn mond nog even af met een servet en vervolgt zijn weg richting familie en vrienden. Net als alle andere moskeegangers, om samen het Suikerfeest te vieren.