Ga naar Content
Noord-Holland

De Argentijnen zijn wel klaar voor het WK: "Hapjes en na afloop barbecueën"

16 juni 2018, 10.06 uur
Door: · Foto: Facundo Montoya

ALKMAAR Argentijn Facundo Montoya trouwde in Buenos Aires met z'n Nederlandse vrouw, kwam tien jaar geleden met haar naar Nederland en moedigt de komende drieëneenhalve week vanuit Alkmaar zijn vaderland aan. "Ik ben heel fanatiek."

Montoya is er helemaal klaar voor, vertelt de medisch laborant tegen NH Nieuws. "Er hangt een Argentijnse vlag van drie bij anderhalve meter bij ons thuis." Ook de uitnodigingen voor de wedstrijd van vandaag, waarin Argentinië het opneemt tegen debutant IJsland, waren al ruim van te voren de deur uit. 

"Er komen ongeveer dertig mensen: vrienden, buren en bevriende Argentijns-Nederlandse stellen." Een ding staat vast: wie bij Facundo voetbal kijkt, komt niets tekort. "Plakjes salami, blokjes kaas en chips", somt hij de picaditos op die al tijdens de voorbeschouwing op tafel staan. Of er ook nog typisch Argentiijnse hapjes worden geserveerd? "Empanadas", laat hij weten. "En na afloop gaan we barbecueën." 

Lees ook: De Russen zijn wel klaar voor het WK: "Trots op het nationale team"

De wedstrijd tegen IJsland wordt een spreekwoordelijke peuleschil, zo verwacht hij. "Ik heb er vertrouwen in, en denk dat het 3-0 wordt." Hij denkt dat Messi het verschil gaat maken, al kan het spel van de kleine baltovenaar vooral  ook bijzonder wispelturig. "Maar hij speelt geïnspireerd", zegt Montoya. "Maar hij moet het wel samen met het team doen, net als bij Barcelona." 

Een zege op Kroatië, volgende week de tweede tegenstander van de Zuid-Amerikanen, wordt lastig, zo verwacht de Argentijn. "Ik denk dat we met 1-1 gelijkspelen." Ook de wedstrijd tegen Nigeria 'wordt moeilijk', al denkt Montoya dat Messi en co een 2-1 zege uit het vuur slepen. "De Nigerianen zijn snel en lang, maar als wij de bal hebben..." 

Lees ook: De Portugezen zijn wel klaar voor het WK: "Het is de liefde voor ons land waardoor we winnen"

Met zeven punten eindigt Argentinië als nummer één van de poule, verwacht de Alkmaarse Argentijn. Daarna wacht de nummer 2 van poule C. "Australië", gokt hij. "Die wedstrijd winnen we dankzij een vrije trap van Messi." Met tal van andere voetbalgrootmachten vindt hij het nog te vroeg om te voorspellen of Argentinië vervolgens via de kwartfinales en halve finales doorstoomt naar de finale. "Maar ik ben positief."