Noord-Holland

Google is 'onbekende' softwaregigant die wil bouwen op Agriport

14 juni 2018, 22.02 uur · Aangepast 15 juni 2018, 11.29 uur

Shutterstock
Shutterstock

MIDDENMEER - MIDDENMEER De 'onbekende' softwaregigant die op bedrijventerrein Agriport A7 in Middenmeer een groot stuk grond heeft aangeschaft voor de bouw van een datacentrum is Google. Dat meldt internationaal persbureau Bloomberg.

Om welk bedrijf het gaat, bleef vorige week nogal geheimzinnig toen het nieuws over de buitenlandse gigant naar buiten kwam. Wel werd duidelijk dat op de bouwaanvraag de codenaam 'Nimble' is gebruikt, wat slagvaardig betekent.

Lees ook: Onbekende softwaregigant gaat megadatacentrum bouwen op Agriport

Google-woordvoerder Mark Jansen laat nu in een verklaring aan Bloomberg weten: "We willen ervoor zorgen dat we opties hebben om de aanwezigheid van ons datacentrum in Europa verder uit te breiden als ons bedrijf daarom vraagt."

Het bedrijf maakt niet bekend voor welk bedrag de grond is gekocht. Dat Microsoft al op het terrein langs de A7 is bevestigd, is Bloomberg niet ontgaan. Het persbureau schrijft dat de regio in trek is vanwege het 'relatief goedkope aanbod van duurzame elektriciteit'. 

E-mail, kaarten, YouTube
De mondiale techreuzen zijn al langere tijd volop bezig om datacenters te ontwikkelen. De datacenters van Google worden gebruikt om de computerservices uit te voeren, die onder meer e-mail, kaarten, zoekacties, foto's en YouTube maken.