Honderd muzikanten gezocht voor openingspektakel Haarlemse cultuurnacht

14 juni 2018, 21.14 uur · Aangepast 14 juni 2018, 22.38 uur

Merlijn Twaalfhoven
Merlijn Twaalfhoven

HAARLEM - HAARLEM In navolging van de wereldrecordpoging van De Grootste Band van Nederland, wordt er opnieuw een groot muziekspektakel op de Grote Markt in Haarlem georganiseerd. Meer dan honderd muzikanten gaan op 8 september daar de Haarlemse cultuurnacht openen.

De muzikanten, blazers en slagwerkers worden ditmaal opgesteld rond de markt, in en op de gebouwen, zodat de luisteraars op het plein worden omringd door muziek.

Het stuk dat gespeeld zal worden is een speciale 45 minuten durende compositie van Merlijn Twaalfhoven. Deze componist heeft vaker muziek gemaakt voor grote groepen muzikanten.

Grote groepen
In het verdeelde Cyprus bracht hij vierhonderd Turkse en Griekse musici samen voor een concert in de bufferzone op het eiland. Ook opende hij  het Lowlands Festival en de Amsterdamse Uitmarkt met honderden blazers.  

Verder organiseerde hij een festival in een Slowaakse zigeunergetto en maakte hij een muziekstuk om de klanken daarvan later over de afscheidingsmuur de Palestijnse bezette gebieden in te sturen. En ondanks een Israëlisch verbod stond hij aan de wieg van een ondergronds cultuurfestival in Jeruzalem. 

Geen dirigent
Componist Twaalfhoven richt het muziekspektakel op de Grote Markt zo in dat een dirigent overbodig is. Via gelijkgezette klokken moeten de muzikanten op het juiste moment zelf hun partij instarten.

Haarlemse amateurmuzikanten worden via Facebook en andere sociale media uitgenodigd om mee te doen. Iedereen mag aanhaken, maar je moet wel bladmuziek kunnen lezen. De eerste repetitie staat gepland op maandag 25 juni. 

Beluister in de video hieronder de chaotische muzikaliteit van Twaalfhoven.  

[YouTube:https://www.youtube.com/watch?v=_UFLW7M9wcs]