Noord-Holland

Bouw omstreden Alkmaars crematorium begonnen: 'eyecatcher' in 2019 in gebruik

14 juni 2018, 20.19 uur · Aangepast 14 juni 2018, 22.04 uur

Rietvink architecten bna - zes x zes visuele communicatie
Rietvink architecten bna - zes x zes visuele communicatie

ALKMAAR - ALKMAAR Na jaren gesteggel lijkt er definitief een einde gekomen aan de vraag of er wel of geen crematorium wordt gebouwd op de voormalige locatie van tuincentrum De Hoef aan de Alkmaarse Meerweg. Vandaag gaf burgemeester Bruinooge het startsein voor de bouw van het uitvaartcentrum.

Dat schrijft mediapartner Alkmaar Centraal vandaag. Nadat de burgervader de eerste paal symbolisch in de grond had geslagen, mochten manager Jaap Blaak van Monuta en algemeen directeur van PC Uitvaart Jeanine Helthuis dat kunstje herhalen. 

Lees ook: "Net alsof we bewust niet zijn geïnformeerd over crematorium"

Bruinooge is in zijn nopjes met het uiterlijk van het gebouw, dat Crematorium en Uitvaartcentrum Alkmaar' zal gaan heten. Volgens hem wordt het een 'eyecatcher' langs de Martin Luther Kingweg en bovendien kenmerkend voor de regio. 

Bewoners van de wijk De Hoef en andere omwonenden zijn op z'n zachtst gezegd minder enthousiast. Al jaren strijden zij tegen de komst van het crematorium.

Lees ook: Definitief geen crematorium aan westrand Alkmaar

Zo vinden buurtbewoners dat ze onvoldoende werden betrokken bij de plannen, en vreest de Stichting Behoud Historisch Landschap Bergen Egmond Schoorl voor aantasting van het authentieke polderlandschap. Bovendien zou in 2010 zijn afgesproken dat het perceel na sluiting van het tuincentrum zou worden teruggegeven aan de natuur.  

In juni 2015 gaf de rechter de bezwaarmakers gelijk, stelde dat de gemeente de noodzaak van een nieuw crematorium onvoldoende kon aantonen en vernietigde de vergunning voor de bouw. 

Lees ook: Gemeente Alkmaar wil toch crematorium, ondanks besluit rechter

''Zodra de regionale behoefte is aangetoond en de raad een definitieve verklaring van geen bedenkingen heeft afgegeven, kan het plan opnieuw worden voorgelegd aan de provincie. Het bouwplan blijft ongewijzigd'', aldus de gemeente in september 2015. 

Lees ook: Uitvaartverzorger laat ontwerp crematorium niet aanpassen

De afgelopen jaren heeft de gemeente aannemelijk gemaakt dat er wel degelijk behoefte is aan een extra crematorium. Naar verwachting wordt het centrum in 2019 in gebruik genomen.