Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Opnieuw onrust om maaibeleid Zwanenburg: "Het is waardeloos!"

14 juni 2018, 19.27 uur · Aangepast 14 juni 2018, 21.53 uur

ZWANENBURG Opnieuw laait de discussie op rondom het maaibeleid van de gemeente Haarlemmermeer. Uit bezuinigingsoverwegingen is flink gekort op deze werkzaamheden. 

"Het ziet er gewoon niet netjes uit", zegt Naomi Beijer van jongerencentrum de Basis. "Ik hou wel van een beetje ruig hoor, maar daarvoor ga ik wel naar de duinen. Jongeren willen hier gewoon een balletje trappen." Ze wijst naar het hoge gras in een deel van het park in Zwanenburg. 

Naomi is zeker niet de enige die baalt van het maaibeleid. Hoewel het 'probleem' volgens dorpsraad en gemeente alleen bij enkele bewoners zou leven, reageren alle Zwanenburgers die NH Nieuws tegenkomt gelijkgestemd: "Het is waardeloos", vat een vrouw samen. 

Sociale media
Op sociale media delen de bewoners hun frustraties. De Zwanenburgers klagen over de uitstraling van hun dorp, of om teken die in hoog gras zitten. Ook zijn er zorgen om de verkeersveiligheid. 

"Dit is een gevaarlijk punt, onoverzichtelijk", zegt bewoner Mark Achterbergh over de kruising van de Oude Haarlemmerstraatweg en de A200 bij Halfweg. "Door het hoge gras kun je het verkeer niet goed zien aankomen." Mark heeft als politieagent veel ongelukken gezien. "Het is wachten op een ongeluk met dit maaibeleid van de gemeente."

Beleid is beleid
Gemeente Haarlemmermeer wil niet voor de camera reageren. Beleid is beleid. Dat is destijds beslist, in samenspraak met de dorpsraden. Maar de dorpsraad zegt weinig inspraak te hebben. 

"We hebben al meerdere gesprekken gehad met de wethouder, maar we komen er niet uit", reageert voorzitter Peter Vreeswijk. "Ook wij krijgen te horen dat dit gewoon het beleid is. We proberen wegen te zoeken, om toch waar mogelijk extra te maaien."

Hij roept Zwanenburgers daarbij nadrukkelijk op om de dorpsraad te mailen of te bellen. "Want aan die onzin van Facebook doen wij als dorpsraad niet mee."

Besparingen
De gemeente zegt in de gehele gemeente, met 26 kernen, 200.000 euro te besparen en dit geld in te zetten voor het onderhoud aan wegen en fietspaden. 

NH