Ga naar Content

Haarlemmers vangen bot bij zoektocht naar collectieve zonnedaken

HAARLEM Het vinden van daken voor collectieve zonnepanelen gaat voor Haarlemmers niet bepaald van een leien dakje. Dat ervaart de coöperatie Spaarnezaam, terwijl de gemeente juist de ambitie heeft om burgers op veel daken zonnepanelen te laten plaatsen.

Tot nu toe heeft Spaarnezaam één zonnestroomdak gevonden voor Haarlemmers die zelf geen geschikt dak voor zonnepanelen hebben. De 250 panelen op het dak van het gemeentelijke pand de Zijlpoort aan de Gedempte Oude Gracht zijn echter bij lange na niet genoeg om alle aangesloten adressen energie te leveren. 

Financiële risico's
Aan daken waarop zonnepanelen kunnen worden geplaatst, is in Haarlem geen gebrek. Met talloze platte daken is bedrijventerrein Waarderpolder volgens Benno Boeters van Spaarnezaam zelfs 'een zonnecentrale van Haarlem in potentie'. Wel stuit de coöperatie op angst bij dakeigenaren: zij vrezen financiële risico's als ze hun handtekening onder een een langetermijnovereenkomst zetten.  

Lees ook: Haarlemmers mogen dak van staalfabriek gebruiken voor zonnepanelen

In een eerder stadium liep om dezelfde reden een deal met het NZH Vervoer Museum van Connexxion stuk. Spaarnezaam had op het dak van het museum vijfhonderd zonnepanelen willen plaatsen. "We hadden echt alles in kannen en kruiken. We hadden bij wijze van spreken de aansluiting al besteld en toen is het om een bureaucratisch dingetje mislukt."

De in zijn ogen passieve opstelling van de gemeente stelt Boeters teleur. "De gemeente beperkt zich nu tot het schrijven van dikke duurzaamheidsnota's." In een brief aan de gemeenteraad doet hij daarom een dringend beroep op hulp. 

Waarborgfonds
Met een waarborgfonds zou de kloof tussen ondernemers en de 'club enthousiaste burgers', zoals hij de coöperatie omschrijft, overbrugd kunnen worden. Boeters roep om hulp is in ieder geval niet aan dovemansoren gericht: Stichting Kennemer Energie, door de gemeente ingehuurd om de burger-coöperaties bij te staan, is inmiddels op zoek naar oplossingen. 

Foto: NH Nieuws / Geja Sikma