Noord-Holland

Velsense grootheid in BMX-wereld even terug bij z'n cluppie in Heiloo

14 juni 2018, 19.41 uur · Aangepast 15 juni 2018, 01.53 uur

NH Nieuws / Fred Segaar

- HEILOO BMX'er Robin van der Kolk werd vandaag als grootheid verwelkomd bij zijn club in Heiloo. Net vreemd, want de Velsen-Noorder sleepte afgelopen week in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe zijn tiende en elfde wereldtitel binnen.

De jeugdleden van de Boscrossers in Heiloo waren nietsvermoedend aan het trainen toen Van der Kolk het parcours op kwam om zijn trofeeën te tonen die hij vorige week won in Bakoe. Hij woont gek genoeg op een steenworp afstand van het BMX-baantje in zijn woonplaats Velsen-Noord, maar hij is al twintig jaar lid van de Boscrossers in Heiloo, waarvan de laatste jaren als erelid.

Druk
"Het voelt altijd goed om hier te komen", zegt hij. En andersom vinden de vrijwilligers en jeugdleden het prachtig hém weer eens te ontmoeten. Want zo heel vaak komt hij niet meer op de club. Dat komt door zijn drukke buitenlandse programma.

Lees ook: Robin en Rebecca uit Velsen-Noord wereldkampioen BMX: "Onbeschrijfelijk"

Van der Kolk is een naam in het spectaculaire wereldje van de kleine fietsjes en de hoge snelheden. Toch zal de gemiddelde sportliefhebber hem niet kennen. Dat komt waarschijnlijk doordat hij nooit heeft meegedaan aan de Olympische Spelen. Deze wedstrijden in de zogeheten olympische klasse worden verreden op extreme banen. Van der Kolk kan daar minder goed uit de voeten en viel ook nog eens keer keihard op zo'n baan, met flinke verwondingen tot gevolg.

Veel goede BMX'ers
Reden waarom hij zich heeft toegelegd op de klasse net onder dit wereldpodium. Dat is het terrein waar hij kan meedoen om de prijzen. "In de olympische klasse lukt me dat waarschijnlijk niet. Je kwalificeren voor de Olympische Spelen is heel moeilijk. Er zijn zoveel goede Nederlandse BMX 'ers en niet zo heel veel tickets." 

Hij is tevreden met zijn plaats in de BMX-wereld. "Ja, op deze manier bouw ik toch een aardige naam op." En dat kan nog wel eens van pas komen. Van der Kolk wil graag trainer/coach worden. Maar nu nog niet. Hoewel hij zich had voorgenomen na dit seizoen te stoppen, knoopt hij er nog een seizoen aan vast. "Als wereldkampioen ben ik sowieso geplaatst voor het volgende WK. Ik heb me een beetje laten ompraten en heb besloten daar toch nog maar een keer aan mee te doen."