Noord-Holland

NL
V

Natuurliefhebber strijdt eenzaam tegen moerasplannen

14 juni 2018, 17.31 uur · Aangepast 16 juni 2018, 14.54 uur

NEDERHORST DEN BERG Roelof Pos komt al van kinds af in de polder bij Nederhorst den Berg, aan de overkant van het Hilversums Kanaal bij Fort Kijkuit. Toen zat het vol met weidevogels zoals de grutto, tureluur en de leeuwerik. Maar nu is het er doodstil, want Natuurmonumenten wil het gebied omzetten in een moeras.

"Zo dood als een pier. Leve Natuurmonumenten", vertelt Pos. Hij is het er niet mee eens dat het gebied geen grasland meer is. Volgens hem is er in de omgeving al genoeg land dat onder water staat. 

En dus vecht Pos daartegen. Maar zijn bezwaren worden niet meegenomen. "De gemeente zegt dat omdat ik alleen ben en geen stichting of vereniging ben én er te ver van af woon, ze niets met mij te maken hebben. Dat je als burger niet gewoon inspraak hebt, belachelijk."

Steun
Maar hij geeft niet op en dus staat hij binnenkort voor de rechter. "Maar dan sta ik daar alleen. En ik denk dat het veel sterker is als er meer mensen op de stoeltjes zitten bij de zitting en achter mij staan. Dan kan ik ook tegen de rechter zeggen: "Ik ben dan wel alleen aan de gang gegaan, maar meer mensen steunen mij." 

Ondertussen hebben zich al twintig mensen gemeld die met Roelof mee willen naar de rechtbank. Wil je Roelof Pos steunen in de rechtbank op 4 juli. Stuur dan even een mailtje naar [email protected].

NH