Raadsleden steunen beschuldiging over uitglijder wethouder Haarlemmermeer niet

14 juni 2018, 16.38 uur · Aangepast 14 juni 2018, 19.10 uur

HC Nieuws
HC Nieuws

HOOFDDORP - HOOFDDORP Dat wethouder Derk Reneman van de gemeente Haarlemmermeer een uitglijder heeft gemaakt, zoals Rinus Beusenberg van Sociaal Rechts Haarlemmermeer beweert, is niet hard te maken. Dat zeggen andere raadsleden. "We durven best kritisch te zijn op de wethouder, maar dan moet iets wel te bewijzen zijn. En dat is dit niet", aldus D66-raadslid Joost Koomen.

Bij een besloten bijeenkomst vorige maand zou de wethouder raadsleden hebben geprobeerd over te halen om voor de onteigening van winkelpanden aan de Concourslaan in Hoofddorp te stemmen. De gemeente wil de panden onteigenen om ze vervolgens te verkopen aan een projectontwikkelaar.

Raadslid Rinus Beusenberg van Sociaal Rechts Haarlemmermeer diende vorige week een motie van wantrouwen in tegen de wethouder. Reneman zou zich schuldig hebben gemaakt aan koehandel. Vanwege het besloten karakter van de bijeenkomst vond Beusenberg dat hij niet mocht vertellen wat de wethouder precies had gezegd. Geen van de andere raadsleden steunde zijn motie. "Heel vreemd dat mijn collega's zich niets herinneren van de bijeenkomst", zegt Beusenberg. "Ik weet wat ik heb gehoord en als de huiseigenaren mij zullen vragen om onder ede te getuigen voor de rechtbank zal ik dat doen."

Wandelgangen
PvdA-raadslid Willem Klijn was aanwezig bij de sessie in mei en verbaasde zich over de motie van wantrouwen van Beusenberg. "De wethouder is bij de bewuste bijeenkomst nauwelijks aan het woord geweest. En ik ben er de hele tijd bij geweest: ook in de wandelgangen heb ik niets gehoord."

Fractievoorzitter Jurgen Nobel van de VVD herkent zich ook niet in de uitspraak van Beusenberg. Hij meent dat de bijeenkomst ging over bouwplannen in Badhoevedorp, niet over het onteigenen van panden in Hoofddorp. "Bovendien was de sessie niet geheim, maar besloten. Dat is een manier om op a-politieke wijze vragen te stellen aan ambtenaren. Er is ook geen geheime informatie gedeeld, wel achtergrondinformatie."

Politicus Johan Rip van Haarlemmeerse Actieve Politiek vond het een rare situatie. Niemand is volgens hem overgehaald voor iets te stemmen, ambtenaren gaven enkel toelichting op de plannen in Badhoevedorp. "Bovendien: koehandel past niet bij deze wethouder." Naast dat gesprek is er volgens Rip een discussie over sociale woningbouw geweest. "Maar dat was een constructieve discussie, en er waren ook niet veel raadsleden bij aanwezig."

Overvallen
Fractievoorzitter Joost Koomen van D66 moet vertrouwen op twee anderen uit zijn fractie die, in tegenstelling tot hemzelf, wel bij de bijeenkomst waren. "Zij gaven aan zich overvallen te voelen door de motie en niet te weten waar het over ging. Ik heb naderhand aan Rinus Beusenberg gevraagd wat er precies was gezegd, maar daar heb ik geen antwoord op gekregen." 

Koomen zegt de wethouder niet de hand boven het hoofd te willen houden. "We durven best kritisch te zijn als wethouder Reneman een uitglijder heeft gemaakt, want integriteit staat hoog op onze agenda. Maar dan moeten we het wel kunnen beoordelen, en dat is hier niet het geval."