GroenLinks Zandvoort roept hulp Amsterdam in om aangereden herten

14 juni 2018, 16.39 uur · Aangepast 14 juni 2018, 17.11 uur

- Karim el Gebaly, fractievoorzitter van GroenLinks in Zandvoort, wil dat Amsterdam en Zandvoort sneller en slagvaardiger gaan samenwerken om het aantal aanrijdingen met herten te verminderen. Afgelopen dinsdag belandde een hert onder een trein in Zandvoort, eerder vonden er al aanrijdingen tussen auto's en herten plaats op de Zeeweg.

"Het is tegenwoordig normaal geworden dat er dagelijks een hert wordt aangereden in Zandvoort, dan kan natuurlijk niet", zegt El Gebaly. Hij woont zelf langs het spoor en hoort dagelijks de treinen toeteren, omdat de herten te dicht bij of op het spoor staan.

Amsterdam
El Gebaly roept het college van Zandvoort op snel met het nieuwe college van Amsterdam rond de tafel te gaan zitten en het hertenprobleem te bespreken. "Het is een gezamenlijk probleem. Het zijn onze herten, maar hun Waterleidingduinen." El Gebaly vraagt een actievere houding van de Amsterdamse collega's en denkt dat het probleem mogelijk eerder is opgelost als ze gezamenlijk over oplossingen gaan nadenken en de druk richting de provincie opvoeren. Die gaat de komende maanden namelijk een hek plaatsen om de herten binnen de duinen te houden, maar El Gebaly vraagt zich af of dat de snelste oplossing is. 

Zandvoort
De Ouderen Partij Zandvoort had eerder al het college verzocht om actie te ondernemen om het aantal aanrijdingen met herten terug te dringen. Het college heeft inmiddels laten weten dat de situatie rond de Zeeweg veiliger zal worden zodra de provincie de hertenpopulatie in het winterseizoen 'actief gaat beheren'. Tot die tijd zullen hekken en waarschuwingsborden het aantal aanrijdingen met herten moeten beperken.