Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Plaatsing eerste herdenkingsstenen Den Helder in september

14 juni 2018, 16.27 uur · Foto: Shutterstock

DEN HELDER Stichting Herdenkingsstenen Den Helder heeft de locaties van de eerste herdenkingsstenen ter nagedachtenis aan in de Tweede Wereldoorlog gedeporteerde Helderse Joden bepaald. De stolpersteine worden eind september onthuld. "We liggen mooi op schema met onze plannen", aldus voorzitter Peter de Vrij.

Vorig jaar stelde fractievoorzitter De Vrij van de PvdA aan de gemeenteraad voor om in Den Helder, net als in andere Noord-Hollandse steden, de herdenkingsstenen te plaatsen. Hier stond de raad positief tegenover. Er werd een stichting samengesteld en die zocht uit hoe veel joodse mensen voor de oorlog een connectie hadden met Den Helder. Dat bleken er enkele honderden te zijn. Van 111 kon worden vastgesteld dat ze vlak voor het uitbreken van de oorlog in Den Helder woonden.

Plaquette
"Voor de adressen waar deze mensen woonden, gaan we herdenkingsstenen plaatsen", legt De Vrij uit. "Daarnaast komt er een herdenkingsplaquette waarop de namen van alle Helderse Joden staan." Waar de plaquette komt, is nog niet bekend.

De stichting heeft een subsidieverzoek bij de gemeente ingediend, en die heeft het toegezegd. De Vrij: "De aanloopkosten die we maken, betalen we veelal uit eigen zak. Maar we zijn ook bezig met fondsenwerving en dit verzoek hoort daarbij." Op 26 september worden de eerste herdenkingsstenen onthuld. "Er is een rabbijn bij die een gebed uitspreekt, en we zorgen voor stemmige muziek."