Noord-Holland

Bezoek aan Amsterdam eindigt tragisch voor twee marters: "Jammer, maar ook wel interessant"

14 juni 2018, 09.41 uur

AT5
AT5

AMSTERDAM - AMSTERDAM (AT5) Voormalig stadsecoloog Martin Melchers van Amsterdam heeft een verdrietige, maar vooral bijzondere week achter de rug. Tot twee keer toe werd hij namelijk gebeld door de Dierenambulance Amsterdam met de melding dat er een dode marter was gevonden. Dat is uniek.

De vrijwilligers van de Dierenambulance dachten in eerste instantie dat zij te maken hadden met een bunzing, maar Melchers zag al snel dat het om familie van de bunzing ging. "Dat is een steenmarter, hartstikke zeldzaam!" Het tweede beest bleek een boommarter te zijn. 

Vooral het bezoek aan de binnenstad van Amsterdam is volgens Melchers uniek te noemen, omdat de beesten eigenlijk voornamelijk in dunbevolkte buitengebieden leven. "In het Amsterdamse bos zit een populatie. Daar hebben ze jongen gekregen in het Schinkelpark."

Volstrekt uniek
De stadsecoloog vermoedt dat de gevonden marters zich een weg hadden gebaand naar het Beatrixpark en daar verdwaald zijn geraakt. "En dan komen ze in die klotestad terecht. Daar word je voor je flikker gereden!", weet hij. 

Hoe treurig het ook mag zijn voor de beesten, Melchers benadrukt vooral hoe 'volstrekt uniek' dit moment is voor de natuurhistorie van de stad. "Jammer, maar ook wel interessant."