Ga naar Content

Molenfederatie wil molens laten draaien bij extreme wateroverlast: "Iets ouds als goede aanvulling op het nieuwe"

EGMOND AAN DEN HOEF De Noord-Hollandse Molenfederatie heeft het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier aangeboden ouderwetse molens in te zetten als noodbemaling bij hevige regenval. 55 poldermolens zijn in staat om 25.065 hectare geheel of gedeeltelijk droog te houden. Erik Zwijnenberg is een van de vrijwillige molenaars die zijn molen graag met dat doel laat draaien.

Door klimaatverandering worden de regenbuien steeds heftiger en valt er in korte tijd veel hemelwater, meldt de Noord-Hollandse Molenfederatie in een persbericht.

Dat merkt ook Zwijnenberg van de Wimmenumer molen. "Vroeger was het anders, het regende natuurlijk ook wel, maar de hoeveelheid regen neemt toe en vooral de tijden waarin die regen neerkomt. Massale stortbuien", zegt Zwijnenberg tegen NH Nieuws.

Hoewel het Hoogheemraadschap er bij zo'n weerbeeld voor zorgt dat overtollig water wordt weggesluisd naar meren, plassen en kanalen, kunnen die gemalen het niet altijd bolwerken. 

Strijd
Daarom heeft de Molenfederatie het Hoogheemraadschap aangeboden om bij extreme wateroverlast ook de windmolens te laten draaien. "Veel mensen denken dat wat nieuw is, beter is, maar dat is niet altijd zo. Soms kan iets ouds een goede aanvulling zijn op het nieuwe", zegt Willem Rol van de Molenfederatie.

De vrijwillige molenaars krijgen zouden voor de inzet van hun molen een vergoeding moeten krijgen, vindt de federatie. Omdat ze naast hun vrijwillige molenaarschap vaak een baan hebben, moeten ze bovendien goede afspraken maken met hun werkgevers voor het geval de nood aan de man is. "Als gepensioneerde is dat voor mij wat makkelijker. Vroeger toen ik werkte, ging het wat lastiger."

Als het straks weer met bakken uit de lucht valt, staat Zwijnenberg meteen klaar. "Dan kriebelt het meteen en dan wil je malen en die zeilen voorleggen, absoluut."

Dijkgraaf
Volgens Marko Cortel van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is de inzet van de 55 poldermolens nog geen uitgemaakte zaak. "De dijkgraaf vindt het een sympathiek plan, maar we zullen het eerst bestuderen en komen er dan op terug."

Foto: NH / Tom Jurriaans