Noord-Holland

Hilversummers boos om ontdekte hennepkwekerij in zelf gegraven kelder: "Ik ben flabbergasted"

13 juni 2018, 18.58 uur · Aangepast 13 juni 2018, 19.08 uur

Shutterstock
Shutterstock

HILVERSUM - HILVERSUM De bewoners van de Hilversumse buurt waar gisteren een gigantische kelder met daarin een hennepkwekerij is ontdekt, zijn 'flabbergasted' en 'goed geschrokken'. Dat zeggen zij tegen NH Nieuws. "Van het hele rijtje hier had ik dit nog het minst van hun verwacht", vertelt een man die een paar deuren verderop woont over het stel dat het pand bewoont.

Volgens de buurt is de kwekerij, die was ingericht in een zelf gegraven kelder in de woning aan de Herenstraat van een man van rond de zestig en een iets jongere vrouw. De omvang van de kwekerij die tot instortingsgevaar voor het huis zelf en voor de naastgelegen panden heeft gezorgd, is hét gesprek van de dag. Niemand wil voor de camera reageren, maar sommigen willen er wel wat over kwijt als de camera eenmaal is opgeborgen. 

Lees ook: Instortingsgevaar na ontdekking hennepkwekerij in zelf gegraven kelder

Boos
"Meerdere bewoners hier zijn boos", vertelt een man die een paar huizen van de kwekerij vandaan woont. "Mijn huis is nog maar tien jaar geleden gebouwd, het fundament is goed. Ik heb geen schade, dus ik heb geen zorgen over instortingsgevaar. Maar die mensen hebben natuurlijk wel voor gevaar gezorgd hier in de straat. Die meneer heeft zelf al gereageerd in de buurtapp. Ik wil niet in detail zeggen wat hij appte, maar hij zei in ieder geval dat hij spijt had. Meer wil ik er niet over kwijt."

Een andere buurman vult aan: "Ik was flabbergasted, ik wist van niks. Gisteravond was ik echt boos, maar inmiddels is dat wel gezakt. Wat doe je er aan hè? Ik ga ervan uit dat mijn woning oké is. Mijn kruipruimte is al geïnspecteerd en er was niks geks te zien. Voor de zekerheid heb ik wel foto's gemaakt, die stuur ik naar de verzekering. Je weet het nooit hè, dadelijk heb ik over een paar jaar ineens een probleem met de fundering."

50 kuub zand gestort
Een ondernemer verderop kijkt minder op van het verhaal. Althans, hij wist van het bestaan van een kleine kelder waarin ruimte was voor een beperkte hoeveelheid plantjes. Dat de ruimte zo groot blijkt te zijn dat er na de ontmanteling liefst 50 kuub zand in is gestort om de ruimte op te vullen, heeft hem wél verbaasd. "Ik weet dat de ruimte ooit netjes is aangelegd door een loodgieter, die verzekerde dat echt veilig was. Maar blijkbaar zijn die mensen daarna er verder mee gegaan en is -ie veel groter geworden."