Ga naar Content
Noord-Holland

Hoge celstraffen geëist tegen leiders Hells Angels Haarlem: "Geweld is de rode draad"

13 juni 2018, 20.46 uur
Door: · Foto: ANP / Michel van Bergen

HAARLEM Vanwege het jarenlang leiden van de Hells Angels in Haarlem, en een serie aan andere strafbare feiten, heeft het Openbaar Ministerie (OM) vanavond hoge celstraffen geëist tegen drie mannen. Zo moet Haarlemmer Lysander de R. (36), als president van de Hells Angels, van de officieren van justitie veertien jaar de cel in.

Verder wordt Haarlemmer Richard van der H. (43) onder meer gezien als de huisdealer in cocaïne en xtc en 'ordehandhaver'. Hij hoorde een celstraf van tien jaar tegen zich eisen. Alkmaarder Frank L. (38) moet van het OM ook tien jaar zitten.

Tegen een vierde lid van de Hells Angels is in de beveiligde Bunker in Amsterdam-Osdorp drie en een half jaar geëist wegens poging tot zware mishandeling met voorbedachten rade.

Voorarrest
Lysander de R. zit nu nog in voorarrest en moet ook nog een andere zaak uit zitten. De eisen zijn met aftrek van voorarrest sinds januari vorig jaar. Andere leden van de Hells Angels kregen eerder al eisen van twee en een half jaar tot drie en een half jaar te horen.

Op 18 juli doet de rechtbank uitspraak. De vier mannen mogen hun weerwoord nog doen. Zo is de verdediging nog bezig om een getuige in Australië verklaringen te laten afleggen die mogelijk ontlastend zijn voor de verdachten.

Lees ook: Hells Angel-liefje hoort 3,5 jaar cel eisen: "Bij haar rol past geen damesstrafje"

De motorclub schijnt de uitkomst van deze rechtszaak overigens niet te hebben afgewacht. Deze drie mannen zouden volgens meerdere bronnen al vorig jaar zijn geschorst en daarna uit de club zijn gezet. "Absoluut niet Hells Angels-waardig en daarom: Exit", aldus een bron.

De drie verdachten hebben in de rechtszaal nog niets losgelaten over of ze wel of niet nog lid zijn. Het trio heeft zich volgens het OM schuldig gemaakt aan leiding geven aan een criminele organisatie, afpersingen, zwaar geweld, bedreigingen en onder meer ook verboden wapen- en drugbezit.

"Rode draad"
"Geweld is de rode draad", zei een van de officieren vandaag in een circa acht uren-lang requisitoir. "Ze hebben als Hells Angels Haarlem het oogmerk misdrijven te bedrijven en hun territorium, de stad Haarlem, met geweld schoon te houden."

Het doel was misdadige plannen smeden, aldus het OM. "Dit is een wereld waarin een beklemmende kilte heerst", zei een officier van justitie. Daarom wil het Openbaar Ministerie de hele club veroordeeld krijgen en het clubhuis verbeurd verklaren.

Oudere garde
De oudere garde van de club zegt dat alleen de drie verdachte leidinggevenden verantwoordelijk waren voor alle verdenkingen in het strafdossier en dat zij er niets of weinig van wisten.

In een aantal zaken kunnen de verdenkingen toch niet worden bewezen en vroegen de officieren vandaag vrijspraak. Onder meer drie brandstichtingen konden toch niet bewezen worden, meent het OM.

Lees ook: Justitie gaat Haarlemse Angels-kopstukken ook financieel plukken

Dat was al bekend over de brandstichting van de auto van de toenmalige burgemeester van Haarlem, Bernt Schneiders. Vandaag bleek dat ook brandstichting in de auto van de eigenaar van sporthal De Weijver in Hoogwoud niet door de Hells Angels is gebeurd. Of in ieder geval zijn daar geen bewijzen voor.

Met het leven bedreigd
Vanwege shows van motorclub Rogues is deze sporthal zo'n tien keer slachtoffer geweest van brandstichting. De Hells Angels wilden deze shows niet. De eigenaar en zijn gezin zijn daarbij volgens het OM ook met het leven bedreigd.

Die verdenking houdt het OM overeind. Maar het Openbaar Ministerie krijgt het niet bewezen dat de Hells Angels betrokken waren bij beschietingen van de sporthal.

'Mooi verhaal'
De Hells Angels vinden dat het OM een hoop zaken op een berg veegt en er dan een mooi verhaal van maakt. Zij zeggen dat hun gewelddadige taal moeten worden gezien als dolletjes. Grootspraak van wat motorvrienden onder elkaar.

Het Openbaar Ministerie ziet de club als criminele organisatie, verweven met de onderwereld. "Dit gaat niet om een hetze van het OM tegen motorclubs. Dit gaat erom dat er clubgerelateerde misdrijven zijn georganiseerd." Het Openbaar Ministerie wil dan ook de criminele winsten van de leden van de motorclub afnemen.

Op de achtergrond speelt de wens van het Openbaar Ministerie om alle chapters van de Hells Angels in heel Nederland te verbieden. Deze Haarlemse strafzaak speelt bij dat doel een belangrijke rol.