Noord-Holland

Haarlemse producent van zaklampen op zonne-energie over de kop

13 juni 2018, 17.02 uur · Aangepast 13 juni 2018, 17.13 uur

Waka Waka
Waka Waka

HAARLEM - HAARLEM Vijf jaar na de oprichting is het over en uit voor het Haarlemse bedrijf WakaWaka. Het bankroet komt onverwacht, want eerder dit jaar repte de eigenaar nog van een beursgang.

Het bedrijf staat bekend om de productie van led-(zak)lampen (waka waka lights) die op zonne-energie werken. Een lamp die acht uur in de zon heeft gestaan, kan ongeveer veertig uur branden. Handig voor op de camping, maar van groot belang voor inwoners van derdewereldlanden die om financiële of andere redenen niet op het lichtnet zijn aangesloten. 

Hoewel het bedrijf naar eigen zeggen invloed heeft (gehad) op de leefomstandigheden van zo'n 1,5 miljoen mensen in 61 landen, is het verdienmodel van eigenaar Maurits Groen onvoldoende rendabel gebleken. Uit het dossier blijkt dat het faillisement eerder vandaag is uitgesproken en er een curator is aangesteld.

2,5 miljoen
Begin april schreef De Telegraaf dat WakaWaka met een beursgang op de mkb-beurs NPEX 2,5 miljoen euro wilde ophalen. Eind mei meldde NPEX zelf dat de uitgifte van aandelen via het beursplatform van de baan was. Een reden werd niet gegeven. Groen is vandaag niet bereikbaar voor een reactie op het faillisement van zijn bedrijf.