Noord-Holland

Muiderbergse 'hanguilen' houden buurt wakker

13 juni 2018, 16.18 uur · Aangepast 13 juni 2018, 17.11 uur · Door Robbert Bianchi

Robert van Hummel

MUIDERBERG - MUIDERBERG Het is leuk maar ze maken wel veel lawaai. Drie ransuilkuikens doen hun vliegoefeningen in de tuinen van Muiderberg, maar dat doen ze vooral 's nachts.

De uilskuikens komen meestal in de schemering rond 21.30 uur en blijven dan tot diep in de nacht in de buurt hangen. En ze maken dan veel lawaai. De jonge ransuilen staan bekend vanwege hun rauwe en snerpende 'bedelroep'. Het gekrijs doet meerdere voorbijgangers schrikken of vermoeden dat er een jong katje aan het verdrinken is.

Herriemakers
"Mijn vriendin kan er niet van slapen", vertelt Rob van Hummel uit de wijk Buitendijke. En ze is niet de enige die 's nachts wakker ligt van de jonge herriemakers. Zo schrijft Thamar Jung op Facebook: "Wel bijzonder hoor, maar heb er wel al weken last van." Bibi Camel schrijft: "Wij hadden laatst een feestje onder het nest met een man of vijftig, zestig. Wij hadden meer last van de uilen dan zij van ons!"

Charles Wiss merkt met enig ironie op Facebook op dat "de hangjongeren niet in het echobos mogen, omdat deze dan de uilen verstoren, terwijl de jonge uiltjes nu in in het dorp rondhangen". Waarop Van Hummel reageert met: "Het zijn dan ook geen ransuilen, maar Muiderbergse hanguilen."

Uitvliegperiode
Volgens Van Hummel zitten de uilskuikens nog in de uitvliegperiode. "Het is duidelijk dat ze nog vliegoefeningen doen, want het gaat nog niet even makkelijk", laat hij weten. Als de jongelingen vijf weken oud zijn maken ze doorgaans hun eerste vlieguren. Tot de leeftijd van tien weken worden ze nog door de ouders verzorgd. Daarna staan ze er alleen voor.