Noord-Holland

Examen-uitslag? Met deze tips overleef je de dag tot het verlossende telefoontje

13 juni 2018, 12.45 uur · Aangepast 13 juni 2018, 13.09 uur

Shutterstock
Shutterstock

- NOORD-HOLLAND Voor een groot deel van de duizenden Noord-Hollandse eindexamenkandidaten breekt ergens vandaag het uur van de waarheid aan. Wordt het direct vakantie? Nog even blokken op die ene belangrijke herkansing? Of mag je je boeken van afgelopen jaar opnieuw kaften? Spannend hè? Met deze tips leef je zo rustig mogelijk naar het moment toe.

 • Draai je nog een keer om
  Leuk eindexamenfeestje gehad gisteren? Zeker met zo'n toekomstbepalend telefoontje in het verschiet, is dat een goede reden om nog even lekker te blijven liggen en je nog een keer op te draaien (als je nog in bed ligt dan). Zorg er dan wel voor dat je telefoon niet op stil staat, want vanaf 13.00 uur kun je een belletje verwachten.

Lees ook: Geslaagd of niet? Zenuwen voor uitslag examens morgen

 • Uitgebreid ontbijten/brunchen
  Al wel wakker? Dan raden we een uitgebreide lunch/brunch aan om de tijd te doden. Tegen de tijd dat je die gekookte eieren, dat getoaste brood en die versgeperste jus naar binnen hebt gewerkt, is het moment suprème weer iets dichter bij. Heb je door de zenuwen een knoop in je maag en krijg je geen hap door je keel? Een verse smoothie glijdt er vast zonder moeite in.

Lees ook: Appen met examenkandidaat Henrik: "Ik trek mijn gelukssokken aan"

 • Mijd cafeïne
  Je hebt het advies vast wel eens gekregen tijdens je examenperiode: drink de laatste uren van de dag geen cafeïnehoudende dranken. Daar wordt je nachtrust namelijk niet beter van. Bij het krieken van de dag kan een bakkie je een vliegende start geven, maar op een spannende dag als vandaag is het beter om de koffie te laten staan. Neem in plaats daarvan een glas water met ijsblokjes. 

Lees ook: Appen met Jeffrey: "Gelukkig had ik geen HEMA-geodriehoek"

 • Zoek klas- of lotgenoten op
  Samen is leuker dan alleen en gedeelde smart is halve smart. Heb je geen zin in afgekloven nagels en ben je op zoek naar wat afleiding? Omdat de meeste leerlingen het goede/slechte nieuws op hun smartphone ontvangen, hoef je niet meer per se urenlang naast die ouderwetse vaste lijn van je ouders te zitten. Dus bel snel die goede vriend(in) om iets af te spreken. 

Lees ook: Appen met examenkandidaat Simon: "Het ging heel goed"

 • Ga sporten
  Onrustig in je hoofd? Ga lekker sporten. Fysieke inspanning is een uitstekende manier om je hoofd leeg te maken. Last minute een extra voetbal- of hockeytraining inplannen wordt lastig, maar je kunt natuurlijk wel een rondje gaan rennen of een paar baantjes gaan trekken.