Zaanstad start pilot deelfietsen

13 juni 2018, 12.33 uur · Aangepast 13 juni 2018, 12.54 uur

AT5 / Mark Hulstein
AT5 / Mark Hulstein

ZAANSTAD - ZAANSTAD De gemeente Zaanstad start een pilot met deelfietsen. De gemeente maakt daartoe afspraken met een aanbieder die belangstelling heeft getoond voor het introduceren van deelfietsen in Zaanstad. Dat staat in een brief van het college aan de raad.

Deelfietsen zijn huurfietsen zonder vaste stallingsplek. Ze worden vrij geparkeerd, zijn via gps-tracking te lokaliseren en met een app te huren. De introductie van deelfietsen sluit aan bij de toeristische ambities van Zaanstad. Het is, volgens de gemeente, een kans om bij te dragen aan de gemeentelijke milieudoelstellingen en kan de gemeente interessante data over mobiliteit opleveren.

Door een goede voorbereiding en afstemming met de aanbieder kan Zaanstad voorkomen dat er niet pas regels worden opgesteld als er problemen of klachten komen. Zo moet de aanbieder zorgen dat er fietsen komen die voldoen aan de eisen van de gebruiker. Ook moeten de fietsen voldoen aan de regels die de Nederlandse overheid stelt. Het bedrijf zal gevaarlijk of hinderlijk geplaatste fietsen direct verwijderen. 

De pilot begint in juli en duurt één jaar.