Noord-Holland

Hollandse Nieuwe vanaf vandaag weer te koop: "Heerlijk"

13 juni 2018, 12.40 uur · Aangepast 13 juni 2018, 12.54 uur

John Dalhuijsen
John Dalhuijsen

- NOORD-HOLLAND Vanaf vandaag liggen de Hollandse Nieuwe weer in de winkel en volgens Agnes Leewis van het Nederlands Visbureau belooft het een goed jaar qua smaak te worden.

Dat vertelt ze in het NH Radio-programma June tot Twaalf. "De haring van dit jaar is heel goed van kwaliteit. Dat is een geruststelling, want je bent afhankelijk van de natuur", vertelt ze. "Je hebt een vis nodig met een minimaal vetpercentage van 16 procent om het een officiële Hollandse Nieuwe te laten noemen en op 1 juni kwamen er vissers terug met haringen met een percentage van 18 à 19 procent. Dat weet je dat het goed zit."

Zelf was Leewis gisteren aanwezig bij de traditionele veiling van het eerste vaatje in Scheveningen. "Daar heb ik zelf maar anderhalf harinkje kunnen eten. Het was zo'n spektakel en feest dat ik helemaal geen tijd had om er meer te eten." 

Zonder ui en zuur
Het echte feest begint volgens haar nu pas. "Voor ons is de haringparty niet voorbij. De Hollandse Nieuwe is nu overal weer te zien, dat is fantastisch." Voor de leken onder ons heeft Leewis nog een eettip: "Eet de haring zonder ui en zonder zuur, gewoon helemaal puur. Heerlijk!"