Ga naar Content

Overslag kolen zeehaven Amsterdam licht gedaald.

13 juni 2018, 11.49 uur · Aangepast 13 juni 2018, 13.27 uur
Door: · Foto: Max Dijksterhuis

AMSTERDAM De aanvoer van kolen in de Amsterdamse zeehavens is in 2017 met bijna 4 procent gedaald naar 19 miljoen ton. Het is het derde jaar op rij dat de kolenoverslag is afgenomen, aldus cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).Voor de Nederlandse havens vormen kolen een belangrijk deel van de totale jaarlijkse goederenaanvoer.

Van de totale goederenaanvoer via zee is een achtste deel kolen. In de haven van Amsterdam was de aanvoer van kolen in 2017 bijna 30 procent van de hoeveelheid geloste goederen. Een kwart van de hier aangevoerde kolen is bestemd voor Velsen en IJmuiden. In 2016 is 36 procent van de totaal in de EU via zee aangevoerde kolen in Nederlandse zeehavens overgeslagen.

Rotterdam grootste kolenhaven
Rotterdam is met 25 miljoen ton overslag nog steeds de grootste kolenhaven van Europa. Daar was de daling bijna 11 procent. De daling hangt met name samen met de sluiting van twee kolencentrales op de Rotterdamse Maasvlakte. Hier kunnen de allergrootste schepen voor droge bulk kolen lossen. Amsterdam is met 19 miljoen ton de tweede kolenoverslaghaven, gevolgd door Hamburg met een overslag van ruim 7 miljoen ton in 2016. Van de Nederlandse zeehavens liet alleen Groningen Seaports een kleine stijging zien.

Doorvoer naar Duitsland
Rusland, de Verenigde Staten, Colombia en Australië zijn goed voor 80 procent van alle aangevoerde kolen. Het grootste deel van de in Nederland aangevoerde kolen is bestemd voor doorvoer naar Duitsland. Bijna een derde van de kolen ging naar Nederlandse kolencentrales en de staalindustrie.