Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Slaaptrein keert terug: 'zonder overstappen naar Oostenrijk, Italië en Kroatië'

13 juni 2018, 09.05 uur · Aangepast 13 juni 2018, 17.19 uur · Foto: ÖBB/Harald Eisenberger

AMSTERDAM (AT5) Na een paar jaar te zijn weggeweest zijn er nu plannen om de slaaptrein terug te laten keren naar Amsterdam. De NS zou in samenwerking met het Oostenrijkse ÖBB plannen hebben om de nachttrein vanaf 2020 weer te laten rijden.

Een paar jaar geleden werd gestopt met de slaaptrein omdat NS International en Deutsche Bahn het toen niet meer rendabel vonden. Maar nu het spoor steeds meer als een duurzamer alternatief voor het vliegtuig wordt gezien en Schiphol uit haar voegen barst, is het plan weer uit de ijskast gehaald.

Doortrekken naar Amsterdam
De Telegraaf meldde vanmorgen dat de slaaptrein Nightjet vanaf Düsseldorf wordt doorgetrokken naar Amsterdam en dat Nederlandse reizigers 's nachts zonder over te stappen in een bed naar de Alpenlanden, Italië en Kroatië kunnen rijden. Maar een woordvoerder van de NS ontkent dat vanmiddag aan treinreiziger.nl. “We willen graag de bestaande nachttrein Düsseldorf – Innsbruck / Wenen verlengen naar Nederland”, als daar voldoende vraag naar is aldus de woordvoerder. 

NS International gaf in december vorig jaar al aan te willen samenwerken met ÖBB voor een terugkeer van de nachttrein. Maar de plannen lijken concreter te worden nu de Europese spoorbeheerders (EIM, European Rail Inframanagers) plannen maakt om barrières voor internationale treinen, zoals grenspassages, techniek en beveiliging, weg te nemen.

'Eenvoudiger en sneller'
"Het treinverkeer voor de langere afstand kan veel eenvoudiger en sneller, zodat de reiziger het vliegtuig niet hoeft te pakken", zegt EIM-voorzitter Pier Eringa (ProRail) tegen de krant. Als dat geregeld is, kunnen het aantal bestemmingen ook worden uitgebreid naar bijvoorbeeld Praag, Kopenhagen en Berlijn. 

Wanneer de nachttrein exact weer zou moeten gaan rijden is niet bekend. Wel zijn er vanaf 2020 bij ÖBB nieuwe slaaprijtuigen beschikbaar, zodat de diensten kunnen worden uitgebreid.