Ga naar Content

100 jaar Zuiderzeewet: Gelukkig hebben we nog het Zuiderzeemuseum

ENKHUIZEN Precies honderd jaar geleden werd de Zuiderzeewet ingevoerd. Met de komst van de Afsluitdijk veranderde de Zuiderzee in het IJsselmeer. De visserijcultuur verdween, maar om te voorkomen dat alles verloren zou gaan werd in 1948 het Zuiderzeemuseum opgericht. Vandaag de dag zo'n beetje de enige plek waar oude ambachten uit de Zuiderzeetijd nog te zien zijn.

Veel West-Friezen leefden ten tijde van de Zuiderzee van de visserij. "Je had de smid, die maakte vishaken. Je had zeilmakers maar ook kuipers die vaten maakten", vertelt Femke van Drongelen van het Zuiderzeemuseum. "Iedereen werkte wel in of voor de visserij."

Ruim honderd jaar geleden voerden er zo'n 3.000 platbodems over de Zuiderzee. Nadat een stormvloed in 1916 het leven eiste van zestien mensen, werd besloten om de plannen van ingenieur Cornelis Lely uit te gaan voeren. Zo kwamen de Zuiderzeewerken tot stand, waaronder de bouw van de Afsluitdijk. 

Dat had grote gevolgen voor de mensen die rondom de Zuiderzee woonden. "Mensen moesten wat anders gaan doen. Zo werden mensen gedwongen boer." 

Komst Zuiderzeemuseum
Men heeft geprobeerd de cultuur uit die tijd te bewaren door het Zuiderzeemuseum op te richten. "Er zijn panden uit Zuiderzeedorpen als Marken en Genemuiden hiernaartoe verplaatst. Dus dat zijn echt originele gebouwen uit die tijd", vertelt Van Drongelen. 

Ook zijn veel oude ambachten nog te zien in het museum zoals een touwslagerij, mandenmakerij en smid. Jaap Boers werkt als smid in het Zuiderzeemuseum en denkt dat het belangrijk is dat het oude ambacht nog te zien is. "Vroeger was het normaal en zag je de smid in het straatbeeld, maar al het werk is tegenwoordig verplaatst naar fabrieken. Dat is wel jammer. Zeker voor kinderen, want het is altijd leuk om te zien hoe iets gemaakt wordt."

Maar de Zuiderzeewet had meer gevolgen voor onze provincie. Zie hier wat het heeft betekend voor onze provincie.

Foto: NH