Sport

Lieke Martens redt drie punten voor Oranje in blessuretijd

12 juni 2018, 23.51 uur · Aangepast 13 juni 2018, 00.08 uur · Foto: ANP/Koen van Weel

Whatsapp

HEERENVEEN In het uitverkochte Abe Lenstra stadion in Heerenveen leek het er lang op dat het Nederlands vrouwenelftal gelijk zoud spelen tegen hekkensluiter Slowakije in de strijd om WK-kwalificatie. In de extra tijd zorgde Lieke Martens voor de 1-0.

Coach Sarina Wiegman moest nogal wat omzettingen plegen vanwege geblesseerde speelsters. Kika van Es (hamstring), Tessel Middag (knie) en Liza van der Most (ziek) haakten al eerder af. Vlak voor de wedstrijd kwam daar Daniëlle van de Donk bij met hamstringproblemen, zodat Jill Roord op het laatste moment in de basis startte. Door alle blessures stond Ajacied Desiree van Lunteren in de basis. Ook Stefanie van der Gragt stond weer in de basis. De centrale verdediger van Ajax (komend seizoen FC Barcelona) had vorige week tegen Noord-Ierland nog te veel last van een liesblessure.

Lees ook: Geblesseerde Tessel Middag valt af voor WK-duel

De Oranjevrouwen speelden in deze WK-kwalificatiecampagne al eerder tegen Slowakije. In Senec won Nederland op 24 november 2017 met 0-5, maar in de eerste helft zag het er niet naar uit dat het weer zo'n monsterscore zou worden. Oranje kreeg genoeg kansen, maar tot doelpunten konden die niet worden verwerkt.

Tweede helft
In de tweede helft regen de kansen zich sneller aaneen dan voor de rust, maar de Slowaakse doelvrouw lag steeds in de weg of de schoten gingen net naast of net over. Roord raakte de paal en naarmate het eindsignaal dichterbij kwam nam de wanhoop toe. Verdedigster Stefanie van der Gragt werd als breekijzer naar voren gestuurd in het laatste kwartier om te proberen haar kopkracht uit te buiten.

Extra tijd
In de extra tijd viel het doelpunt dan toch nog. De beste speelster ter wereld, Lieke Martens, krulde de bal mooi vlak langs de goede kant van de paal voor de bevrijdende goal. Zo pakte Oranje, net als in de thuiswedstrijd tegen Noorwegen, in de extra tijd toch de volle buit.

Opstelling Nederland: v. Veenendaal; v. Lunteren, v.d. Gragt, Janssen, Worm (R. Jansen/77); Groenen, Spitse, Roord; v.d. Sande, Beerensteyn (E. Jansen/87), Martens

Opstelling Slowakije: Korenciová, Zdechovanová (Kopcová/83), Harsáyová, Fischerová, Vojteková, Fabová, Susolová, Biróová, Hmírová, Bartovicová, Skorvánková

Stand in de poule
Oranje heeft nu 19 punten uit zeven duels en wordt op de hielen gezeten door Noorwegen met 15 punten, maar de Noren hebben een wedstrijd minder gespeeld. Noorwegen voetbalt op 31 augustus nog tegen het nog puntloze Slowakije. De laatste wedstrijd van de groepsfase is die tussen Noorwegen en Nederland op 4 september in Oslo. Daarin valt de beslissing wie er groepswinnaar wordt. Oranje heeft na vanavond an een gelijkspel genoeg om groepswinnaar te worden. Alleen de groepswinnaar plaatst zich rechtstreeks voor het WK van volgend jaar in Frankrijk. De vier beste nummers twee van zeven poules strijden in de play-offs om één startbewijs.

Pro Shots/Remko Kool
Pro Shots/Remko Kool
Whatsapp