Noord-Holland

Haarlemse scholieres Isis en Lot winnen KNAW Onderwijsprijs

12 juni 2018, 21.43 uur · Aangepast 12 juni 2018, 22.04 uur

NH/Paul Tromp

HAARLEM - HAARLEM Isis Verhaag en Lot Hartevelt, scholieren aan het Lyceum Sancta Maria Lyceum, hebben de KNAW Onderwijsprijs gewonnen met hun ontwerp van een akoestische versterker voor de mobiele telefoon. Beiden krijgen een studiebeurs van een paar duizend euro. De KNAW staat voor de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

Lot en Isis ontwierpen de versterker als opdracht voor een profielwerkstuk tijdens hun eindexamenjaar. Ze kwamen erachter dat de al bestaande versterkers niet echt goed waren en gingen op zoek naar 'de ultieme versterker'.

Lees ook: Haarlemse scholieres in de race voor onderwijsprijs

Jury
De Haarlemmers moesten de strijd aangaan met scholieren uit Eindhoven en Sneek. De scholieren uit Eindhoven hadden op een goedkope manier een sportprothese ontwikkeld en de Friezen deden onderzoek naar hoe de scholekster voor Friesland behouden kon blijven.

De jury over het winnende ontwerp van Isis en Lot: 'De versterker van Lot en Isis blijkt beter dan bestaande versterkers. Hun hoorn versterkt het geluid van 65 decibel naar 80 decibel. Hun werkstuk is didactisch uitestekend geschreven met een heldere vraagstelling. Het is een originele combinatie van literatuuronderzoek, experimenten, interviews met bedrijven en ondernemers en technologieontwikkeling.'

Examenuitslag
Morgen wacht nog een spannende dag voor Lot. Ze krijgt dan namelijk haar eindexamenuitslag te horen. Ook Isis deed eindexamen, maar zij werd ziek tijdens de examenweek. Ze moet nog in de herkansing voor Natuurkunde en Kunstgeschiedenis.