Bedrijf in West-Friesland recyclet laptops met 3D-geprinte onderdelen

12 juni 2018, 19.09 uur

Circular Computing
Circular Computing

ZWAAGDIJK-OOST - ZWAAGDIJK-OOST Gebruikte laptops worden dankzij een bedrijf uit West-Friesland weer zo goed als nieuw met 3D-geprinte onderdelen. De laptops gaan hierdoor tot negen jaar langer mee. Vitasys zorgt ervoor dat deze zogeheten 'remanufactured' laptops sinds eind vorig jaar ook te koop zijn in Nederland.

Het is voor particulieren nog niet mogelijk eigen laptops naar Zwaagdijk-Oost te brengen voor een uitgebreide opfrisbeurt. "De laptops zijn vooralsnog alleen verkrijgbaar voor bedrijven", zegt Constance Kappelman van Vitasys.

Het bedrijf uit Zwaagdijk-Oost werkt als eerste Nederlandse IT-bedrijf samen met Circulair Computing. De fabriek van Circular Computing staat in Dubai. In deze fabriek worden de laptops helemaal uit elkaar gehaald, waarna alle kapotte onderdelen worden vervangen door een splinternieuw exemplaar uit de 3D-printer. Na deze 'behandeling' doet de laptop het weer. Kappelman: "Deze laptops zijn volgens ons zelfs beter dan nieuwe. Ze zijn namelijk beter voor het milieu."

Vitasys is met de samenwerking begonnen omdat veel laptops worden weggegooid, terwijl ze eigenlijk nog jaren mee kunnen. Het is beter voor het milieu om de laptops te recyclen dan om ze nieuw te kopen.