Floriade Almere valt weer duurder uit

12 juni 2018, 18.04 uur · Aangepast 12 juni 2018, 18.38 uur

Gemeente Almere
Gemeente Almere

- ALMERE De 11 miljoen euro die is gereserveerd om tegenvallers rond de Floriade op te vangen is aan de lage kant. Dat is de conclusie van een risicoanalyse die is uitgevoerd in opdracht van de gemeente Almere. Dat meldt omroep Flevoland.

In 2016 is een vergelijkbare analyse uitgevoerd. Bij de meeste zaken is het risico gelijk gebleven. Toch wordt de conclusie getrokken dat het bedrag aan de lage kant is. In de huidige scenario’s is, volgens Omroep Flevoland, met een aantal factoren nog geen rekening gehouden. Het gaat dan om de beveiligingskosten, de aanleg van nutsvoorzieningen en het risico dat wetgeving rondom bouwvergunningen niet geschikt is voor de innovatieve projecten die op het Floriadeterrein moeten komen.

Minder aantal bezoekers
Alle risico’s zijn voor de analyse in een rekenmodel gestopt. Daaruit blijkt dat de 11 miljoen die is gereserveerd "met een zekerheid van circa 60% voldoende is de financiële gevolgen van de risico’s op te vangen." Grootste onzekerheid is nog altijd de kans dat het aantal betalende bezoekers lager uitvalt dan de verwachte 2 miljoen.

Onduidelijkheid over BTW
Op plek twee staat het risico dat gehoopte overheidsbijdragen toch uitblijven. Vanuit Den Haag doemt ook nog een ander gevaar op. Er heerst onduidelijkheid over de BTW-status van de gronden die gebruikt worden voor het Floriadeterrein. Mogelijk levert dit een naheffing op van de fiscus. “Correspondentie die tot op heden met de belastingdienst heeft plaatsgevonden geeft geen positief beeld”, zo staat er in de analyse. Het 'potje onvoorzien' werd eerder al verhoogd van 7 naar 11 miljoen, maar dat is blijkbaar niet genoeg.