Ga naar Content
Noord-Holland

Strooien met gras bij gladde wegen

12 juni 2018, 17.22 uur · Aangepast 7 maart 2020, 17.42 uur
Door: Redactie · Foto: Provincie Noord-Holland Dion Vorrink

HAARLEM - Noord-Holland wil gemaaid bermgras gebruiken als grondstof voor alternatief strooizout. Door een Europese subsidie van 2,2 miljoen euro gaat de provincie het idee uittesten op Noord-Hollandse wegen.

Het idee van gladheidsbestrijding met grassap komt van Hillebrand Breuker, beleidsadviseur bij de provincie Noord-Holland. "Bij toeval ontdekte ik dat het sap uit het gras behoorlijk zout is. Ik dacht: daar moet ik wat mee." Na onderzoek bevestigden gerenommeerde instituten dat grassap bruikbaar is als middel bij gladheidsbestrijding. Samen met enkele partners gaat de Provincie Noord-Holland nu serieus aan de slag.

Gedeputeerde Duurzaamheid Jack van der Hoek: "We zijn erg blij dat het project deze subsidie heeft gekregen. In het bijzonder omdat het daarmee ook een mooie waardering is voor de provinciemedewerker die dit innovatieve concept heeft bedacht. Het laat zien dat Europa warm loopt voor groene en circulaire innovaties."

Grassap
"Met gras kun je meer dan je denkt", aldus Hillebrand Breuker." Je kunt het uitpersen, dan krijg je sap en vezels. Deze vezels kunnen gebruikt worden bij de papierindustrie. Dat is al langer bekend.  Maar het blijkt dus ook een grondstof voor groen strooizout dat de naam Grass2Grit heeft gekregen.

Het gras is afkomstig van de bermen die ieder jaar gemaaid moeten worden. Drie procent van Nederland bestaat uit bermen die straks geen afval maar grondstof leveren. Het sap kan verwerkt worden tot dooimiddel en de vezels die na het persen overblijven worden verwerkt tot biogranulaat. Daarmee kunnen verkeersborden en bermpaaltjes gemaakt worden.