Grote Kerk in Naarden krijgt nieuw dak na subsidie

12 juni 2018, 17.28 uur

NAARDEN - NAARDEN Het dak van de Grote Kerk in Naarden gaat eraf. Mogelijk starten dit jaar nog de restauratiewerkzaamheden, want de leien op het dak zijn nodig aan vervanging toe. Minister Ingrid van Engelshoven heeft vandaag laten weten twee miljoen euro beschikbaar te stellen voor de vervanging van het dak.

Het huidige dak is bij een restauratie van 1965 bedekt met leistenen die veel kalk bevatten en veel sneller broos werden en afbrokkelden. Ook zijn de leien met een te krappe overlap gelegd. Als het hard regent en waait zorgt dit steeds vaker voor problemen in de kerk.

De directeur van de Stichting Grote Kerk Naarden Marlo Reeders vreest dan ook voor de prachtig beschilderde tongewelf onder het dak als er niet snel actie wordt ondernomen. "Met zo'n bijzondere kunstschat onder het dak kun je niet wachten tot je met pannen op de vloer de regen staat op te vangen. Dit zou onherstelbare schade teweegbrengen."

Financiële bijdrage
Reeders is erg blij met de subsidie die 70 procent van de totale kosten van het project dekt." Door de exploitatie van het gebouw hebben we jarenlang kunnen sparen voor een nieuw dak. Als we dit niet hadden gedaan, hadden we met geen mogelijkheid het totaalbedrag zelf bij elkaar kunnen brengen. Het laatste beetje hopen we te financieren door giften en het organiseren van festiviteiten. Wij zijn buitengewoon dankbaar voor deze toekenning."

De verwachting is dat de kerk tot de zomer van 2020 in de steigers zal staan. Momenteel wordt ook onderzocht of het publiek dan op grote hoogte 'een rondje om de kerk kan lopen'.