Sport

NL
V

Handbalsters treffen op EK opnieuw Hongarije

12 juni 2018, 15.48 uur · Aangepast 12 juni 2018, 18.34 uur · Foto: ANP/Piroschka van de Wouw

PARIJS De loting voor het EK handbal in Frankrijk bepaalde vanmiddag dat de Nederlandse handbalsters in de groepsfase opnieuw Hongarije tegenkomen. Het team van bondscoach Helle Thomsen trof die ploeg dit jaar ook al in de kwalificaties voor het EK. Oranje verloor het thuisduel met 23-22, maar won de uitwedstrijd met 19-18.

Oranje treft verder Spanje en Kroatië in de groepsfase. Oranje, dat op het EK van 2016 zilver veroverde, speelt zijn wedstrijden in Montbéliard. De eerste drie van de groep plaatsen zich voor de hoofdronde. Het EK in Frankrijk duurt van 29 november tot en met 16 december.

Nederland was bij de loting in Parijs aangewezen als groepshoofd en vermeed daardoor Europees kampioen Noorwegen, gastland Frankrijk en Denemarken.

"Loting ok"
"De loting is ok voor ons, maar het zegt ook niet veel", aldus Thomsen. "Op het EK kunnen alle teams handballen en van elkaar winnen. Je kunt wel kijken naar landen in een andere poule, maar die zijn ook goed. Er zijn geen slechte teams. Het toernooi is niet te voorspellen."

De 47-jarige Deense kent alle opponenten in de groep al goed. "Van Hongarije hebben we recentelijk gewonnen en verloren. Spanje heeft topspeelsters op alle posities. Kroatië heeft misschien wel de beste linkeropbouw van de wereld. Andrea Penezić kan in haar eentje een wedstrijd beslissen. Het gaat een geweldig kampioenschap worden en het start eigenlijk vanaf vandaag."