Noord-Holland

Kledingresten helden Tweede Wereldoorlog opgedoken in Markermeer

12 juni 2018, 17.56 uur · Aangepast 12 juni 2018, 18.27 uur

HEEMSKERK - HEEMSKERK In tien jaar tijd viste de Aircraft Recovery Group '40 - '45 al vele wrakdelen van de Britse bommenwerper BK710 in het Markermeer op. Afgelopen zaterdag werden er voor het eerst kledingresten gevonden van de bemanning van het vliegtuig, vertelt onderzoeksleider Johan Graas. "Dit is wel heel bijzonder."

Het gaat om de gesp van een RAF-vliegersjack en delen van handschoenen. "Het is nog meer bewijs dat de bemanning nog aan boord is van het toestel", vertelt Graas die de kledingstukken naar de gedenkkamer in Fort Veldhuis heeft gebracht. "Ik, en ook de duikers, zijn emotioneel betrokken. Ze hebben dit gewoon aangehad!", aldus Graas tegen NH Nieuws.

Lees ook: NH Repo: 'Verloren oorlogshelden van BK710 verdienen eervol graf'

Het vliegtuig stortte 75 jaar geleden na een beschieting van een Duitse nachtjager in het Markermeer. Graas strijdt al lange tijd voor nabestaanden om het vliegtuig te bergen. En de kans daarop lijkt groter dan ooit. Nog voor het zomerreces besluit de minister over een voorstel van VVD, ChristenUnie en het CDA om uitzondering te maken om 30 tot 35 oorlogsvliegtuigen te bergen, waaronder de BK710. 

Morele plicht
Al begin mei liet Kamerlid van de VVD Wybren van Haga aan NH Nieuws weten: "Ik vind het onze morele plicht om de mensen die voor onze vrijheid hebben gestreden, en daarvoor zijn gesneuveld, een eervolle begrafenis te geven . Daar zouden we alles voor in werk moeten stellen." Van Haga schat de kans op een positief antwoord van de minister hoog in.