IJburglaan geasfalteerd met recycled wc-papier

12 juni 2018, 12.20 uur · Aangepast 12 juni 2018, 13.03 uur

gemeente Amsterdam
gemeente Amsterdam

AMSTERDAM - AMSTERDAM Als eerste stad van Nederland gebruikt Amsterdam gerecycled wc-papier voor het asfalteren van een straat. De aanwezige cellulose in het papier zorgt voor een beter en duurzamer wegdek.

De primeur is voor de IJburglaan waar op het wegdek een nieuwe asfaltlaag wordt aangebracht. In het nieuwe asfalt is cellulose verwerkt dat uit wc-papier gehaald wordt. Jaarlijks spoelen we in Nederland 180.000 kilo gebruikt wc-papier door het riool. Dat papier wordt normaal gesproken in de rioolwaterzuivering opgevangen en verbrand.

Honderd procent circulaire stad
Een speciale techniek filtert nu de stof cellulose uit het rioolwater. Die stof blijkt niet alleen bruikbaar voor asfalt, maar ook voor isolatiemateriaal, biocomposiet, kunststof kozijnen en gevelplaten. Amsterdam streeft naar honderd procent circulair bouwen door materialen zo kwalitatief en lokaal mogelijk te hergebruiken.

'Het belang van circulair bouwen is groot. Ik vind dit een heel mooi voorbeeld dat symbool staat voor de circulaire economie. Als we zelfs gebruikt wc-papier kunnen recyclen voor nieuwe toepassingen toont dat wel aan dat we niets meer als afval hoeven te beschouwen en alles kunnen hergebruiken', zegt wethouder van Duurzaamheid Marieke van Doorninck.

Lees ookAutomobilisten-rijden-op-N249-bij-Anna-Paulowna-over-superasfalt