Sport

AZ en Ajax beginnen thuis tegen NAC en Heracles Almelo

12 juni 2018, 11.10 uur · Aangepast 12 juni 2018, 12.59 uur

Shutterstock
Shutterstock

- ALKMAAR AZ en Ajax beginnen de nieuwe competitie allebei met een thuiswedstrijd. De Alkmaarders openen het seizoen op zondag 12 augustus om 16.45 uur tegen NAC Breda. Voor Ajax gaat de bal zaterdag 11 augustus rollen. In de Johan Cruijff ArenA is Heracles Almelo de tegenstander.

Dit blijkt uit het concept-programma dat de KNVB dinsdagochtend bekend heeft gemaakt. Overigens kan het duel van Ajax nog naar de zondagmiddag worden verschoven indien de ploeg van trainer Erik ten Hag op donderdag 9 augustus voor de Europa League in actie moet komen.

De eerste topper in de eredivisie is zondag 23 september. In Eindhoven speelt Ajax dan om 16.45 uur tegen landskampioen PSV. Twee weken later, ook om 16.45 uur, speelt Ajax thuis tegen AZ. De klassieker tegen Feyenoord staat voor 28 oktober in Amsterdam geprogrammeerd. De aftrap is om 14.30 uur. 

De laatste speeldag is zondag 12 mei. AZ ontvangt dan in Alkmaar PSV en ook Ajax einidgt thuis tegen FC Utrecht. 

Zondagmiddagduels naar 12.15 uur
Nieuw dit seizoen is dat de vroege zondagmiddagwedstrijd niet meer om 12.30 uur maar om 12.15 begint. Dit gebeurt volgens de voetbalbond op verzoek van FOX Sports en de Eredivisie CV. Er is daardoor vanwege de komst van de videoscheidsrechter iets meer tijd voordat de wedstrijd van 14.30 uur begint.

Eerste divisie
In de eerste divisie beginnen de clubs een week later aan het nieuwe voetbalseizoen. FC Volendam speelt vrijdag 17 augustus thuis tegen FC Den Bosch. Telstar gaat dezelfde avond bij RKC Waalwijk op bezoek. Kampioen Jong Ajax ontmoet, eveneens op vrijdagavond in Kerkrade het gedegradeerde Roda JC. Jong AZ speelt maandag 20 augustus thuis tegen Almere City. Deze duels beginnen om 20.00 uur.

Twee rondes op maandagavond
Er zijn in de eerste divisie slechts twee volledige speelrondes op de maandagavond. Opvallend is dat de tweede helft van de competitie op zondag start. Op 13 januari beginnen alle clubs om 14.30 uur aan deel twee van het seizoen. De reguliere competitie eindigt op vrijdag 3 mei met FC Volendam - Roda JC, Jong PSV - Telstar, Jong AZ - Sparta Rotterdam en Jong Ajax - Almere City FC. Drie dagen later beginnen de play-offs.

Kijk hier voor het volledige overzicht:  https://www.knvb.nl/nieuws/betaald-voetbal/eredivisie/48633/concept-competitieprogrammas-2018-19-vastgesteld