Sport

Van der Weijden in training voor Elfstedentocht

11 juni 2018, 18.36 uur · Aangepast 11 juni 2018, 19.37 uur

ANP/Koen van Weel
ANP/Koen van Weel

AMSTERDAM - AMSTERDAM Maarten van der Weijden is begonnen met een training van 143 kilometer als voorbereiding op de Elfstedentocht die hij in augustus wil zwemmen. De voormalig Olympisch kampioen open water vertrok maandagmiddag vanaf het hoofdkantoor van KWF Kankerbestrijding in Amsterdam-West, waar hij even na 16.00 uur in de Westlandgracht sprong. De Alkmaarder komt naar verwachting woensdagochtend aan op zijn eindbestemming in Leeuwarden.

Tijdens deze training test de zwemmer onder meer de materialen, zoals een geavanceerde lichtbril die hem wakker moet houden en zijn zwempak. Ook oefent hij met de veiligheids- en medische procedures en met het zogenaamde dolfijnennet waarmee hij bij Stavoren vanuit het IJsselmeer naar het Friese binnenwater wordt getakeld.

Dat takelen gebeurt in augustus op twee 'kluunplekken' op de route. "Als je heel lang ligt en je gaat ineens staan, gaat je evenwichtsorgaan raar doen", verklaarde Van der Weijden die procedure. "Vandaar dat we het horizontaal doen."

Van der Weijden wil met zijn 200 kilometer lange zwemtocht langs de elf Friese steden zoveel mogelijk geld ophalen voor kankeronderzoek. Vlak voordat hij vertrok deed hij nog een oproep aan mensen om tijdens de Elfstedentocht van 18 tot en met 20 augustus een stukje met hem mee te zwemmen en ook geld in te zamelen. Tot nu toe hebben bijna zeshonderd belangstellenden zich hiervoor aangemeld.