Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Defensie schoot tekort bij fataal duikongeluk van 23-jarige Zwaagse matroos

11 juni 2018, 14.04 uur · Aangepast 11 juni 2018, 14.23 uur · Foto: Defensie (oefening voor kust Den Helder 2016)

ZWAAG Onderzoekers hebben ernstige tekortkomingen geconstateerd in de voorbereidingen van de duikoefening die de Zwaagse matroos Mandy Groenewoud uitvoerde op Curaçao in 2015. De medewerkster van Defensie kwam hierbij om het leven. Defensie heeft vandaag delen van het interne onderzoek naar het ongeval vrijgegeven.

Volgens de onderzoekers is er geen eenduidige reden vast te stellen die tot het duikongeval heeft geleid. Wel zouden de tekortkomingen de kans op het ongeval onnodig hebben vergroot. Structuur en opbouw ontbraken en veiligheidsbarrières vielen weg. Hierdoor was Mandy onvoldoende voorbereid en begon zij met een niet gebruiksklaar duiksysteem aan de duik.

Lees ook: Duikoperaties bij marine week stilgelegd vanwege duikongeval 2015

De 23-jarige Mandy voerde de oefening uit op 23 november 2015. Tijdens de duik verslechterde de communicatie met haar, maar ging de oefening door. Hierdoor werd de duikleiding aan de oppervlakte zich pas op een laat moment bewust van de levensgevaarlijke situatie onder water. Daar raakte ze op 50 meter diepte in problemen.

Een reserveduiker heeft haar vervolgens gered en gereanimeerd, maar dit mocht niet meer baten.

Verantwoordelijkheid
Defensie erkent de verantwoordelijkheid en de aansprakelijkheid voor het onvoldoende bieden van veilige werkomstandigheden voor de overleden matroos. Eerder vandaag liet Defensie weten alle duikactiviteiten per direct stil te leggen voor een week van veiligheidsbewustzijn en bezinning binnen de duikgemeenschap. Daarnaast worden de controles in de voorbereiding en tijdens het uitoefenen van de duiken geïntensiveerd.